Ranonkelbloemkool

Ik sta tegenwoordig wat vaker in de keuken. Het is dus ook tijd om eens met een eigentijds recept te komen.

1. Verwarm de oven voor op 220˚C.

2. Snijd de stelen van de ranonkelbloemkool schuin af. Kies een lengte van de stelen zodat ze nog juist passen in de ovenschotel.

3. Verwijder de overtollige meer slappe bladeren van de ranonkelbloemkool. Deze bevinden zich doorgaans onder aan de steel. De rest van de bladeren kan behouden worden en is voedzaam en voor consumptie zeer geschikt.

4. Roer in een kom de ranonkelolie en het 20 gram karweizaad door elkaar en voeg daar naderhand een snufje kardamom, koriander, kurkuma en foenegriek aan toe.  Indien deze kruiden niet voorradig zijn kunt u zicht beperken tot biologische tomatenpuree aangelengd met wat zout en peper.

5. Bestrijk de ranonkelbloemkool met het oliemengsel. Doe dit van links naar rechts en herhaal dit zeven maal.

6. Zet het geheel in de oven en laat de ranonkelbloemkool even goed verhitten. Zodra u gesis hoort is het tijd om de ranonkelbloemkool drie maal om te draaien. Ondertussen zet u de oven op de stad van 120 graden. Leg een stuk aluminiumfolie over de ranonkelbloemkool en laat deze circa 6-8 minuten rustig grillen en beetgaar worden.

7. Als u de ranonkelbloemkool uit de oven haalt kunt u deze  bestrooien met studentenhaver. Daardoor krijgt het geheel een studentikoze smaak. Ook kunt u belegen geitenstrooikaas (bij voorkeur 50 +) toevoegen. Voor mensen die van een zoete bite houden is een snufje hagelslag puur XL een aanrader.

8. Leg de ranonkelbloemkool op de borden. Creëer daarbij een kleurrijk geheel door de verschillende kleuren aan ranonkelbloemkool volgens de kleuren van de regenboog op te dienen. Uw gasten zullen versteld staan en nog lang over uw kookkunsten napraten.

De ranonkel is een giftige plant. Net zoals de anemoon, de azalea, de hyacinth, de helleborus, de rododendron en het lieflijke lelietje van dalen. Sommige sites adviseren om tijdens het plukken handschoenen en een mondkapje te dragen. Maar in dit geval heeft een ander de ranonkel aan voor u geplukt... De gifstoffen zijn trouwens een prima test voor uw immuunsysteem. Dat soort informatie kunnen we in deze tijd goed gebruiken...

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Ranonkelbloemkool”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.