Kees Faessens Rolwagensteeg

In Gouda, een middeleeuws stadje onder de rook van Rotterdam (bij zuidwestenwind althans) zag ik een bijzonder straatnaambordje. Ik zette het op de foto.

Ik dacht: zou ik het steegje voor onze rolcontainers ook de Henk50 Rolwagensteeg kunnen noemen? Maar voor het zo ver was en ik een aanvraag daartoe bij de gemeente Delft in zou dienen leek het me verstandig om even aan factchecking te doen.

De Kees Faessens Rolwagensteeg is een mannenband die Nederlandse liedjes zingt. Op de groepsfoto zijn het mannen die proberen de mid-life crisis door te komen met gezellige Nederlandstalige muziek. Alleen verkeren ze nu vanwege corona-maatregelen mogelijk in een tijdelijke crisis en hebben ze zich moeten werpen op de productie van Goudse kazen en Goudse kaarsen.

Maar er is dus ook een straat die zo heet. Dit staat in de folder (met allerlei taalfouten overigens). “Midden in het centrum van Gouda ligt de idyllische Kees Faessens Rolwagensteeg. Het complex in deze steeg is een aantal jaar gelden volledig gerenoveerd en er bevinden zich nu 14 luxe appartementen. Een gedeelte van de appartementen heeft een monumentale status, een ander gedeelte van de appartement zijn later gebouwd.”

Bijzonder is dat de appartementen voorzien zijn van een zwevend toilet. Dat lijkt me vooral ’s nachts in het donker ingewikkeld. Moet je ook nog op zoek naar een toilet dat ergens door de ruimte zweeft…

Maar is de band nu naar de steeg genoemd of is de steeg naar de band genoemd? Er blijven toch veel vragen  over in dit ondermaanse leven...

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.