Ranonkels

De mensen vragen mij wel eens: 'Henk, eet jij wel eens ranonkels?' Dat zal ik jullie zeggen. Ik eet ze niet. Ik zet ze in een vaas.
Bloeiende ranonkel, doorsnee 8 centimeter

Vorige week ontdekte ik een ranonkel-boerderij. Er was nog één bosje ranonkels beschikbaar. Ik heb het geld gepast in de brievenbus gedeponeerd en ben met de ranonkels naar huis gefietst.

Thuis keek ik in het Haagse Kookboek hoe ranonkels bereden of bereid moeten worden. Maar ze stonden niet in het Haagse Kookboek. Ik vermoedde dan ook dat het een nieuw gerecht is. Het Haagse Kookboek dateert uit 1972, toen de spruitjes nog twintig minuten gebraden moesten worden. Toen Tineke thuis kwam zette ze de ranonkels spontaan in een vaas. Het bleken bloemen te zijn.

Oranjegezinde ranonkel

Gisteren ben ik weer naar de ranonkel-boerderij gefietst. De ranonkels waren ons zó goed bevallen, we wilden er wel meer van nuttigen. Dus vandaag kwam ik met twee bossen ranonkels thuis.

Het was retour 40 kilometer fietsen naar de Groeneweg bij ’s Gravenzande, maar dan heb je ook wat.

Aan dezelfde weg van de ranonkelboerderij werden ook bloemkolen, komkommenr, paprika's, tomaten en komkommers verkocht. Ik ging heen op de fiets en kwam terug als bakfiets. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Ranonkels”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.