Wie is hier dwangmatig?

Met veel plezier heb ik de film 'De beentjes van Sint Hildegard' bekeken. Met in de hoofdrol Herman Finkers die probeert te ontsnappen aan de goedbedoelde controledwang van zijn echtgenote. 

Hoewel het vooral een humoristische film is, zitten er toch diepere lagen in, zoals de transgenerationele overdracht van problemen. Zoals: de schoonmoeder van Herman probeerde 63 jaar lang haar man in het gareel te houden en Herman heeft ook weer zo’n vrouw getroffen. En dat allemaal in de overtuiging dat dat het beste is. Mannen verzinnen van alles, maar de vrouwen zijn ervoor om al die ideeën zo om te buigen dat het leven nog een beetje gezond kan blijven.

Na de begrafenis van de schoonvader worden er eieren gekookt op het gasfornuis in de keuken. Herman zet de eieren op het gas, zijn vrouw zet de eieren op een ander pitje en daarop zet schoonmoeder de eieren weer op een ander pitje. Dat ziet de vrouw van Herman en ze verplaatst de eieren weer. ‘Wie is hier nu dwangmatig?’

Nee, dit is geen echte dwangmatigheid. maar het voorval deed mij wel denken aan een verhaal van mijn vroegere werk.

Op een woning waren 12 dames uit de psychiatrie opgenomen. Tussendoor was er geprobeerd om er mannen tussen te plaatsen. Dat werd geen succes. De beide mannen waren niet bestand tegen deze dames die veertig jaar psychiatrie hadden overleefd. Een deel van het personeel trouwens ook niet. Het kostte jaren om een goede balans te vinden. 

Eén van de dames was een kleine vrouw die ongeveer zo breed was als dat ze lang was. Laten we haar Anna noemen. Ze keek maar net boven de tafel uit. Ze was erg nieuwsgierig en ze wilde voortdurend de ingang van het paviljoen in de gaten houden.

In het kader van het gezellig maken van de woning kwamen er planten in huis. Die werden in de vensterbank gezet. Maar ze belemmerden het uitzicht voor Anna. Dus zij schoof de bloempotten opzij ten behoeve van een vrij uitzicht en toezicht op de voordeur. Daarna schoof het personeel de planten weer zo op dat ze op gelijke afstand van elkaar stonden. Helaas raakte Anna dan haar uitzicht kwijt.

In een bespreking kwam de vraag wat er gedaan moest worden met de dwangmatigheid van Anna. Maar was Anna wel zo dwangmatig? Of vertoonde het personeel dwangmatig gedrag door steeds de bloempotten op gelijke afstand van elkaar neer te willen zetten?

Anna had nog een bijzondere eigenschap. Als er een sollicitant kwam had ze al heel snel een idee over die persoon. Ze zei bijvoorbeeld: "Die redt het hier niet." Ze kreeg vrijwel altijd gelijk. Ik heb nog voorgesteld om haar een baan bij Personeelszaken aan te bieden...

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.