Frederik

Jaren lang had ik niets van hem gehoord. Maar gisteren belde hij opeens. "Ja, met Frederik, ik wilde eens weten hoe het met jou gaat..."

Nu ken ik Frederik langer dan gisteren. Het zou er niet over gaan hoe het met mij ging, hij wilde kwijt hoe het met hém ging. En daar ging het gesprek dan ook een uur over. Toen moest ik een plaatselijke klus verrichten en kon ik het gesprek afsluiten.

Frederik komt uit een deftige familie. Hij groeide op in een chique plaats in Nederland. Daar drinkt men nog altijd thee uit luxe kopjes met gouden randjes en met de pink omhoog. Zijn vader was notaris en zijn moeder rechter. Frederik heeft het taalgebruik van zijn ouders keurig overgenomen, de manieren wat minder.

Frederik begrijpt de mensen niet. Daarom deelt hij ze in. Iemand met een A aan het eind van zijn naam komt uit Friesland of Groningen. Zijn 75e verjaardag (waarvoor ik van harte ben uitgenodigd) wil hij in Friesland vieren. Daar zijn de mensen aardig en niet zo gehaast. ‘Je moet wat moeite doen om er in te komen maar als je er eenmaal in bent vergeten ze je nooit meer’. Daarom wilde hij daar in die gastvrije provincie zijn verjaardag vieren. Omdat mijn achternaam met een A eindigt moest ik ook wel een Fries zijn en dus kon ik vast wel een geschikt adres voor hem regelen om zijn verjaardag te kunnen vieren.

‘De mensen in Friesland zijn heel anders dan die in Brabant. Die doen meteen alsof ze je al jaren kennen. Dat zijn Bourgondiërs. Die willen altijd samen met jou eten en drinken. Maar als het eten en drinken op is vergeten ze je meteen weer. Bovendien zijn ze Katholiek’.

‘Ja, de Friezen, die zijn wat meer Gereformeerd. Die stemden vroeger op de ARP. Dat was nog in de tijd van Zijlstra. Maar die bestaat niet meer. Dat is nu het CDA. Zeg, wat vind jij van het CDA? Dat kan toch eigenlijk niet. Die gereformeerde Friezen en die bourgondische Brabanders in één partij?’

‘Maar jullie burgemeester, die Marja van Bijsterveld, hoe bevalt die eigenlijk?’ Ik vertel dat het een prima en toegankelijke burgemeester is. ‘Maar dan kan toch eigenlijk niet, een vrouw als burgemeester van een stad met meer dan 100.000 inwoners? Dat zie ik in Amsterdam. Die Femke Halsema, dat is toch echt een miskoop. Daar hebben we toch wel heel erg spijt van’.

Naast de regio (Friezen en Brabanders) deelt Frederik de mensen in in Gereformeerden en Katholieken en in mannen en vrouwen. Vervolgens gaat hij op zoek naar de verschillen. Ook weet hij de inwonertallen van de plaatsen uit zijn hoofd, volgens de laatste stand van het handboek van het CBS.

Frederik wil graag verhuizen. Zo lang als ik hem ken wil hij graag verhuizen. Hij kan nergens zijn eigen thuis vinden. Toen ik hem voor het eerst ontmoette woonde hij in de Kop van Noord-Holland (in de jaren ’80), maar sinds die tijd heeft er er zeker tien woonadressen op zitten.

Op zijn verzoek is hij onlangs naar een nieuwbouw-appartement in Amsterdam verhuisd. Maar daar voelt hij zich niet thuis. Er wonen alleen maar yuppen, volgens hem. Die zijn asociaal. Hiervoor woonde hij in een meer volkse wijk. Maar daar was het gedrag van de mensen asociaal. Ze dronken bier op straat. En ze hielden zich niet aan de ramadan terwijl je je als je gelovig bent aan de afspraken moet houden, anders klopt het niet.

‘Maar wat denk je, kan ik niet beter naar Delft verhuizen? Kan jij eens bij voor mij bij de gemeente informeren? Delft lijkt mij wel een gezellige stad met die Oranjes in de Nieuwe Kerk enzo’.

Van die Oranjes in de Nieuwe Kerk heb je inderdaad weinig last. Vandaag belde Frederik weer of ik al een goed adres had gevonden waar hij zijn 75e verjaardag kon vieren en of ik al een huis voor hem had gevonden in Delft/ 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

4 gedachten over “Frederik”

  1. Kan hij het goed vinden met mensen zolang hij op hen kan leunen? Eerder vroeg dan laat valt de ander als leunpaal tegen en zet ‘Frederik’ je weg in een schuurtje, oftewel in een groep mensen die niet deugen. Volgens hem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.