Boodschappen voor kwetsbare ouderen

Gisteren bevond ik mij in een plaatselijke supermarkt. Niet in Delft maar in een omliggend dorp op 15 kilometer afstand. 

Het stormde en mijn fiets woei bijna onder mij vandaan. Dus besloot ik om mijn fiets te verzwaren. Dat zou mogelijk kunnen leiden tot een betere wegligging.

Geheel in lijn met het beleid van Herstel.nl had deze supermarkt een bezoekuur ten behoeve van de kwetsbare en nooddruftige medemens ingesteld. Niet één, maar zelfs twee uur. Van 7 tot 9 uur. Ik neem aan dat ze niet ’s morgens bedoelen, want dan hebben de kwetsbare en nooddruftige ouderen hun steunkousen nog niet aan. Dus ik was er ’s avonds tussen 7 en 9 uur. Om acht uur, om precies te zijn. Dat zei de plaatselijke torenklok tenminste.

Dit blog stond vandaag in een kortere versie in de Volkskrant.

Er was bijna niemand in de winkel, twee medewerkers maakten ruzie met elkaar en de rare snijbonen en de ongezoete vetvrije vegan havermelk waren in de aanbieding. Ik deed enige inkopen en mijn voeten warmden ondertussen weer wat op.

In de winkel werd door middel van borden opgeroepen om ouderen en kwetsbare mensen voorrang te geven. Die kreeg ik dan ook. Ik kwam namelijk van rechts. Alleen een jonge vermoedelijk niet kwetsbare gehoofddoekte mevrouw en ik waren als klant in de winkel aanwezig.

Er was een speciale kassa voor ouderen en voor de kwetsbare medemens. Dat was ook de enige kassa die open was. Ik viel dus automatisch binnen de doelgroep van de ouderen en de kwetsbare medemens.

De kassamedewerker had het mondkapje onder de kin hangen. Van het kuchscherm maakte hij geen gebruik, hij stond er gewoon naast. Het was een bijzondere ervaring om de uitwerking van het plan van Herstel.nl zo in de praktijk te kunnen ervaren. Ik voelde me erg veilig als 70-plusser. Nu nog de gulden invoeren en ik ben weer helemaal bij de les. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

3 gedachten over “Boodschappen voor kwetsbare ouderen”

  1. Het is wél ’s ochtends volgens mij. In Wassenaar waar ik werk zie ik de oudjes net na zevenen v.m. de plaatselijke Albert Heijn binnen strompelen, met mondkapje en al….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.