Fietsverbruik

Je hoort wel eens hoeveel benzine een auto slurpt. Maar hoeveel energie verbruikt een fiets (er) nu eigenlijk?

Dinsdag fietste ik ruim 85 kilometer. Er stond aanvankelijk een frisse noordenwind (kracht 3), maar geleidelijk viel de wind bijna helemaal weg. Bij vertrek (om 14 uur) was de temperatuur 7 graden Celcius.

In Moerkapelle bezocht ik de plaatselijke Plus-markt. Dat was op verzoek van Tineke. ‘Als je een Plus-markt tegen komt, haal je dan even wat puntpaprika’s?’ Ze waren namelijk in de aanbieding. Omdat er in Moerkapelle een Plus-markt bleek te zijn haalde ik daar dus temidden van de ruisende rokken van de Bible Belt een paar (in dit geval: vier) puntpaprika’s. Ook waren de rumbonen in de aanbieding. Buiten de winkel nuttigde ik twee rumbonen.

Daarna fietste ik weer verder. Ik zag een amaryllis-kwekerij en kocht daar twee bossen amarylli voor het thuisfront. Ik kwam door het Bentwoud, fietste door Boskoop en zag ten noorden van Hazerswoude een beschut bankje. Daar ging ik zitten en nuttigde een halve liter water benevens twee bammetjes. Inmiddels was het vijf uur.

Op onverklaarbare wijze kwam ik ook nog in Leiden. Het was te laat voor gratis koffie bij mijn zwager Jan. Dus fietste ik gezapig via Voorschoten en Leidschendam terug naar Delft. Onderweg nuttigde ik nog drie rumbonen. Om half negen was ik weer thuis.

Conclusie: gedurende zes uur fietsen bij een buitentemperatuur van ongeveer zeven graden verbruikt een gemiddelde man van 70 jaar een halve liter water, twee boterhammen en vijf rumbonen. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

3 gedachten over “Fietsverbruik”

    1. @ Kees: een oom van mij was principieel geheelonthouder. Maar één van de laden van zijn bureau lag vol rumbonen. Ik heb van hem begrepen dat er geen alcohol in zit (…)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.