Brodeloos weekend

De mevrouw kwam bewust zonder mondkapje Bakker Bart in Gouda binnen. Haar telefoon had ze al in de aanslag. Ze ging even ruzie maken.

Het personeel wees haar op de verplichting om in de winkel een mondkapje te dragen. Dat ging mevrouw niet doen. Ze zette de telefoon aan, filmde de zaak inclusief het bedienend personeel. Kijk mij toch eens, wat een onrecht ik hier aantref. Of liever: wat mij wordt aangedaan.

Het boek ‘Ik hoor het aan je stem’ legt uit dat je bepaalde typen personen kunt herkennen aan hun stem. Dat zou bij deze mevrouw ook het geval kunnen zijn. Ik associeer haar stem met iets dat met theater te maken heeft. Zelf komt de vrouw niet in beeld, ze meldt slechts haar naam: Sophie Bekkers of Beckers. Ze kondigt aan dat ze de beelden op Facebook zal zetten.

Ze vertelt dat ze weigert een mondkapje te dragen omdat dat Apartheid is en fascisme. De vrijheid is namelijk in het geding. Ze is een vrijheidsstrijder. Het personeel van Bakker Bart heeft dat nog niet door. Eigenlijk zou men voor haar in de houding moeten springen en het brood gratis weg moeten geven.

Dat fascisme en die Apartheid zijn nogal grote woorden voor mevrouw. Ik weet niet of ze daar iets over op school heeft geleerd. Mijn indruk is dat ze die woorden wel heeft gehoord, maar de impact niet heeft begrepen.

Mevrouw krijgt van de bakker geen brood mee. Dat is een aanleiding om zielig te doen. Ik zei het toch: iets met theater? Nu heeft ze geen brood. Hoe moet dat nu, het komende weekend? En de rest van de maand?

Op internet wordt nu opgeroepen om bakker Bart te boycotten. Ik weet het al: het is een complot. Mevrouw is eigenaar van een concurrerende bakker. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

3 gedachten over “Brodeloos weekend”

  1. Ik had ooit werk waar ik heel veel van dat soort volk meemaakte. Teveel mensen denken dat ze rechten hebben terwijl ze bij het betreden van een winkel akkoord gaan met de huisregels. Veel winkels hebben ze op de ramen geplakt.

  2. De Nederlandse samenleving is lang geleden een “open inrichting” geworden.

    Nu nog verplichte e-learning “hoe omgaan met de medemens” voor alle inwoners van Nederland !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.