Het Herstel stortte in

Zelden heeft een actiegroep zó snel naam gemaakt en is ook weer zó snel geïmplodeerd als Herstel.Nl. Overal hangen nog de posters, maar het geïnvesteerde geld verdween net zo snel voor de zon als de sneeuw in diezelfde week. 

Volgens mij gaf Zondag met Lubach dé grote publicitaire klap. Lubach maakte korte metten met de uitspraak van voormalig Planbureau-directeur Coen Teulings dat corona nauwelijks meer slachtoffers maakt dan een normale griepgolf. ‘Als je stopt bij het Planbureau pakken ze je kennelijk ook al je rekenmachines af’ aldus Lubach. Inderdaad was het onthutsend hoe één van de belangrijkste rekenmeesters van ons land zó de mist in had kunnen gaan met de cijfers.

Kennelijk was daarmee de toon gezet. Het met veel bombarie en publiciteit opgezette Herstel.Nl had het in de dagen daarvoor al zwaar gehad, maar de kritiek van niet eens rekenmeester Lubach die gewoon met zijn gezonde verstand de cijfers nog eens bekeken had was fnuikend voor het imag van Herstel.Nl.

Maar ook daarvoor verkeerde de organisatie in zwaar weer. Als de Londense ziekenhuisdirecteur Marcel Levi digitaal door het raam had kunnen springen was hij spontaan de studio in Hilversum binnen gevallen. Zijn hele lichaamstaal verraadde hoe verbijsterd hij was over de uitspraken van Coen Teulings.

Teulings meende dat Nederland per 1 maart gewoon helemaal open zou kunnen. Kwetsbare mensen kunnen worden afgezonderd door hen in veilige zones af te zonderen, zoals in leegstaande vakantiehuisjes en in hotels.

Wat Herstel.Nl even was vergeten was dat er weinig leegstaande vakantiehuisjes zijn, omdat de Nederlanders nu massaal in eigen land blijven. Hotels zitten wat ruimer in de beschikbare kamers. Maar heeft Teulings ook berekend om hoeveel mensen het dan zou gaan? Iemand heeft berekend dat misschien wel 7 miljoen Nederlanders tot de kwetsbare groep zouden kunnen behoren. En als je alleen de 70-plussers zou nemen zouden het al het er al 2½ miljoen zijn. Alsof Nederland één groot vakantiepark is…

En hoe wil je dat dan uitvoeren? Wordt een 70 plusser in een taxi vervoerd door een andere 70-plusser? Werken er in de winkels alleen maar 70-plussers om die kwetsbare ouderen in hun veilige bubbel te laten functioneren? En als een 70-plusser met de trein reist is de conducteur dan ook 70-plus? Of moet die 70-plusser verplicht binnen blijven, of hooguit rondlopen in zijn reservaat/ cq vakantiepark? Een ophokplicht voor ouderen?

Is dat zo’n goed idee, om kwetsbare mensen te isoleren van de rest van de bevolking? Dat is in Zweden geprobeerd. Maar nergens in Scandinavië vielen zóveel doden onder de oudere bevolking als in dát land.

"Het is onmogelijk om kwetsbare mensen van het virus te isoleren terwijl het zich sterk verspreidt onder de rest van de bevolking," aldus de Amerikaanse arts en onderzoeker David Gorski. Het lijkt erop dat een deel van Herstel.Nl nu opeens zag dat men met een onrealistisch plan was gekomen. Bovendien was dat plan niet zo nieuw: het was in Zweden al uitgeprobeerd. En daar was het mislukt, ten koste van veel doden.  

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Het Herstel stortte in”

  1. Wat ook niet veel wordt opgemerkt, is dat alle Corona voorzorgen inmiddels Influenza hebben uitgeschakeld. Rekenen met oversterfte cijfers om aan te tonen hoe weinig extra doden het corona virus veroorzaakt gaat daarom mank.

    1. @ Vlierbloesem. Ben ik helemaal met je eens. Maar de Gish-galloppende virusbestrijders zeggen dan meteen dat de huidige covid gewoon de oude influenza is…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.