Bijna volle maan

Gisteravond fietste ik nog een rondje in de duisternis. Ter hoogte van Leidschenveen kwam de maan als een grote oranje-gele bol boven de horizon. 

Hoe dichter boven de horizon, des te groter lijkt te maan. Helaas zat ik daar teveel tussen de bebouwing. Bovendien was er veel licht aan, want ADO Den Haag speelde een wedstrijd in het CARS-stadion.

Maan boven de bomen bij Zoetermeer

Ik moest nog een eindje door fietsen om de maan goed in de smiezen te krijgen. Ik deed ook een poging om de maan op ‘de gevoelige plaat’ vast te leggen. Zo heette dat vroeger tenminste.

De maan op de foto zetten met een kleine camera is nog niet zo eenvoudig. Uiteindelijk bereikte ik op de handinstelling op 30 seconden met een diafragma van F 11 het beste (maar nog steeds beperkte) resultaat.

Vanavond komt de maan in Utrecht om 19.48 in het oosten op. Net zoals bij de zon verschilt de opkomst van de maan binnen Nederland een aantal minuten, naar gelang van waar je woont. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Bijna volle maan”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.