Delft in de sneeuw

Eigenlijk heeft Delft een belfort. Daar zijn de Belgische steden bekend om, maar Delft heeft er dus ook eentje. Het zit ingepakt in het renaissance-stadhuis en wordt Het Oude Steen genoemd.
Oude Stadhuis van Delft (Hendrik de Keyser, 1620)

Het Oude Steen was deels in gebruik als gevangenis, compleet met martelkamer. Ja, de mensen uit vroeger eeuwen waren ook niet altijd lieverdjes.

Het eerste stadhuis van Delft werd bijna duizend jaar geleden gebouwd. In de loop van de tijd werd en gehakt, gezaagd, geknipt en geplakt. In 1536 overleefde het stadhuis de stadsbrand, maar in 1618 fikte het alsnog af.

Hendrik de Keyser (die ook de toren van de Westerkerk in Amsterdam heeft ontworpen) tekende voor een nieuw en uitbundig stadhuis in Renaissance-stijl. Maar Het Oude Steen liet hij staan: het werd ingekapseld in de nieuwbouw.

Zondag keken de vele ramen van het Stadhuis hun ogen uit. Zóveel sneeuw hadden ze in jaren niet gezien!

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.