Door de duinen (1)

Je kunt ook op een andere manier vanuit Leiden naar Delft fietsen. Het is een klein beetje om, maar dan zie je weer eens iets héél anders. De zee bijvoorbeeld. 

Ik fietste vanaf station Leiden Centraal via de campus van de Universiteit van Leiden Oegstgeest binnen.

Oegstgeest is een dure plaats, dat zie je aan de oranje straatnaambordjes die vaak de naam ‘laan’ dragen. Oegstgeest is – dankzij de werken van Maarten Biesheuvel – ook een bekende plaats geworden vanwege een hier aanwezig gesticht waar hij af en toe een tijdje huisde. Dat gesticht zetelt in een prachtig kasteel benevens bijgebouwen.

Ik fiets altijd graag een rondje over instellingsterreinen en bedenk dan dat het eigenlijk wel bijzonder is dat ik daar niet als bewoner terecht ben gekomen. De meeste terreinen zijn momenteel trouuwens vanwege corona (deels) afgesloten. ‘Bejaarde Delftse fietser besmet inrichting’. Dat moeten we niet hebben.

Katwijk Nieuwe Kerk (tweeduizend zitplaatsen)

De wegen rondom Leiden verkeren in een toestand van permanente verbouwing. Het is dan ook raden hoe de fietspaden lopen. Bovendien wil ik weer eens niet de gebaande wegen befietsen. Ik ben twee en ik zeg nee. Dus als het bord rechtsaf verwijst naar Katwijk ga ik linksaf en kom ook (via Rijnsburg en Katwijk aan den Rijn) ook in Katwijk aan Zee uit.

Hier plonst de Rijn de Noordzee in

Ik weet niet of de lezers weten wat Katwijk is. Vroeger was dit een badplaats voor de minder bemiddelde Nederlander. Wie wat meer geld had – zoals het Nederlandse voetbalelftal – ging naar Noordwijk. Maar uiteraard was Katwijk ook een vissersplaats. Daarom heet de burgemeester ook Visser. Dat hebben ze hier weer eens goed uitgezocht.

Het strand van Katwijk moet elk jaar opnieuw worden opgehoogd

Maar Katwijk was ook bekend bij de Romeinen. Hun noordelijke excursies eindigden bij Katwijk, waar de Rijn de Noordzee in plonsde. Veel noordelijker durfden ze niet, want dan kwamen ze de Friezen tegen.

Rond het jaar 600 kwam Willibrord met 11 missionarissen de bewoners van deze streek bekeren. En nog altijd is Katwijk een kerks dorp. Dat zie je ook aan de samenstelling van de gemeenteraad, waar de VVD met drie zetels (van de 33) de grootste niet-christelijke partij is.

De Boulevard van Katwijk aan Zee met de Andreaskerk

Een bijzonder gevolg van de de christelijke meerderheid in de gemeenteraad is dat het parkeren op zondag gratis is: de SGP is principieel tegen betalen op zondag. De stranden trekken om die reden op zondag extra veel badgasten. In de duinen staat als contrast tegen de protestantse orthodoxie een Soefi-tempel. Wie heeft er een bouwvergunning verleend om op die plek te mogen bouwen?

De gemeente Katwijk omvat drie oude kernen: Katwijk aan Zee, Katwijk aan den Rijn en Rijnsburg. De plaatsen liggen inmiddels tegen elkaar aan. Er komt nog een nieuwe Vinex-locatie bij op het terrein van het voormalige vliegveld Valkenburg. De gemeente Katwijk telt ruim 60.000 inwoners.

Vandaag merk ik niets van de zondagse drukte op het strand. Het is geen zondag en het is maar twee graden boven nul. Dan zie je doorgaans weinig badgasten. Alleen een versteende mevrouw ligt in bikini in een strandstoel kou te vatten.  

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.