Retourtje Leiden (3)

Dat is waar ook. Ik was met mijn fiets blijven steken in Leiden. Ondertussen had ik het best koud gekregen. Ik warmde me dus even wat op in de stationshal. Daana besteeg ik de Batavus weer.

Er is een hele rij aan oudhollandse steden die wedijveren wie de mooiste is. Alkmaar, Haarlem, Leiden, Gouda, Delft. De eerste drie steden hebben gestreden tegen de Spanjaarden. FC Barcelona heeft hier weinig aanhang. Ik zie tenminste geen enkele vlag van Barca hangen.

Eén van die steden is dus Leiden. De stad telt veel hofjes. Hier werd het lied ‘Klein klein kleutertje, wat doe je in mijn hof?’ geschreven.

De meest westelijke route is de avondroute

Maar ik moet terug naar Delft en heb geen tijd om hofjes te bezoeken. Het is ook best fris, dus ik zet stevig de voeten op de pedalen. Leiden vormt één bebouwde kom met Voorschoten. Omdat je tijdens de kou veel energie verliest is het de hoogste tijd om een boterham te nuttigen. Ik tracteer mezelf ook nog op bouillon die naar koffie smaakt. Ik had een thermoskan voor de koffie gevuld met bouillon. Op die manier kom je soms op heel nieuwe smaken uit die op den duur trendy zullen worden.

Avondeten in Voorschoten

Voorschoten heeft een beschermd dorpsgezicht. Midden in dat gezicht zit ik op een bankje temidden van afhaalrestaurants. Als je niet binnen kunt zitten moet je buiten gaan zitten. Maar in veel gemeenten is het ook niet de bedoeling dat je buiten gaat zitten. Als we dat allemaal gaan doen is namelijk het einde zoek. Op die manier heb ik al enkele keren een berisping opgelopen. Zo niet in Voorschoten. Daar laten ze een oude man gewoon op een bankje zijn bammetje eten.

Voorschoten bij avond

Na Voorschoten fiets ik zuidwaarts richting Leidschendam. Ik zoek de spoorlijn op. Om de vijf minuten rijdt er een bijna lege trein voorbij. Er passeert ook een strooi-auto die zout op mijn fiets met slakkengang legt. De strooimannen zijn misschien wel blij dat ze eindelijk weer eens mogen strooien. Ik heb niet de indruk dat het echt glad is. Totdat er voor mij een brommer met een ferme klap tegen het asfalt slaat. Dat geeft een speciaal geluid; de vonken slaan van het ijzer af. En dat in een tijd dat vuurwerk verboden is.

De rest van de route naar Delft fiets ik wat voorzichtiger. De gedeelten waar straatstenen of tegels liggen zijn af en toe verraderlijk glad. Het asfalt is nog niet aan bevriezing onderheving. De gemeenten Voorburg en Rijswijk tellen nog veel betegelde fietspaden, dus daar is het uitkijken geblazen. Het laatste stuk fiets ik over de nieuwe fietsstraat tussen Rijswijk en Delft langs de Vliet.

Thuis ga ik eerst mijn voeten maar eens ontdooien. Als ik mijn tenen teruggevonden heb is het tijd voor een warme beker chocomel. Zonder slagroom. Het is niet elke dag feest. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Retourtje Leiden (3)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.