Huishoudboekboekhouding

Tineke maakte mij er op attent dat ik haar bedoelingen niet helemaal correct heb weergegeven. Het product dat ik moest kopen was drie halen, twee betalen. En ze dacht dat ik geflest was en de aanbieding niet doorberekend was... Want aanbiedingen: daar houdt ze van. En ik was speciaal naar Holland & Barretts gestuurd vanwege zo'n aanbieding...

Ik houd trouwens ook van aanbiedingen. Ik kom regelmatig thuis met aanbiedingen die we volgens Tineke helemaal niet nodig hebben. Dan zeg ik dat het in de aanbieding was en dat het dus goed is dat ik dat heb aangeschaft.

Maar daar laat Tineke zich dan weer niet door overtuigen. Want waar moet je die aanbieding dan laten? Het gaat om de combinatie: we hebben het nú nodig en het was in de aanbieding. Inmiddels heb ik een reservekast in de schuur met aanbiedingen waar in huis geen plek meer voor is.

Ik vind het wel leuk hoe ze alles in de gaten heeft. Het houdt de hersenen scherpt en het doet me steeds weer aan haar vader denken. Dat was een heel bijzondere en bescheiden man die hier in huis nog vaak geciteerd wordt.

Tabellarisch kasboek

Wat de huiselijke boekhouding betreft: dankzij mijn opleiding HBS-A hadden we in huis ook een tijdje een zogenaamd tabellarisch kasboek. Daar werden alle uitgaven in gerubriceerd. Dat was nog in de tijd van het contante geld. De grootste rubriek was de rubriek diversen.

Op school vond ik de post Dubieuze Debiteuren altijd het meest interessant. Ik beelde me daarbij louche handelaars in die met de noorderzon vertrokken waren. 

Inmiddels heeft Tineke de gehele boekhouding overgenomen. Ze vindt het ook een sport om dat te doen. Het zit kennelijk bij haar in de genen. Haar vader was eerst bakker, later boekhouder en vervolgens computerprogrammeur. En ook zij houdt van bakken, van cijfers en ze houdt nog steeds alle digitale veranderingen bij. Ik ben al lang afgehaakt.

Mijn tante zaliger had ook een kasboek, maar het kwam nooit precies uit. Het bedrag in de portemonnee klopte niet helemaal met de afrekening in het tabellarisch kasboek. Dus had ze een rekening GFI. Dat betekende Geen Flauw Idee.  Mijn oom zaliger, die behalve psychiater ook erg nauwkeurig was vond dat eigenlijk in boekhoudkundig opzicht een zwaktebod. Daarom maakte mijn tante zaliger er toen 'Orgelman' van. Orgelman, 2 cent. Waarop mijn oom zaliger zei dat ze die man best wat meer had mogen geven. 

Tegenwoordig zijn de uitgaven natuurlijk grotendeels digitaal. Zelfs de collecte in de kerk is digitaal. Omdat ik die digitale collecte niet snap geef ik ook geen geld meer aan de collecte. Waar kun je eigenlijk nog contant betalen?

Ik koop nog wel langs de weg bij plaatselijke boeren paprika’s en gerbera’s. Gisteren kocht om tijdens de avondklok om half tien ’s avonds nog een bos amaryllissen bij een regionale boer die deze aankoop om die tijd helemaal niet verwacht had. Maar zie nog maar eens aan gepast muntgeld te komen… Ik had nog net 2 euro 50 in mijn portemonnee. Nu heb ik geen wisselgeld meer. Alleen kinderen van een jaar of acht wisselen nog.

Tineke gebruikt de ING-app zelfs ook om te weten hoe laat ik thuis kom. Tijdens de overstap vanuit mijn werk in Friesland scoor ik bijvoorbeeld op station Zwolle regelmatig een koffie. Dat ziet ze op de ING-app en dan berekent ze meteen hoe laat ik thuis ben….

En of ik er nog een koek bij heb gescoord. Dat kan ze ook zien. Die was natuurlijk ook in de aanbieding...

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Huishoudboekboekhouding”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: