De John Birch Society

Wie dacht dat het complotdenken nieuw was heeft het mis: het is van alle tijden. Minder bekend is dat er niet alleen vanuit de overheid, maar ook vanuit particuliere zijde, tal van groepen waren die aan 'georganiseerd complotdenken' deden.

Eén van die organisaties was de John Birch Society. De vader van Donald Trump schijnt lid te zijn geweest van deze organisatie. De vereniging werd opgericht in 1958 door Robert Welch. Hij verzamelde een aantal rijke zakenmensen om zich heen die allemaal bang waren dat de USA in handen van het communisme zouden vallen. Niet zozeer vanuit Rusland, maar van binnenuit, doordat de overheid steeds meer macht en invloed kreeg.

De JBS ontwikkelde zich al snel tot een mediabedrijf dat tijdschriften en boeken uitgaf en documentaires produceerde. Daarnaast bestaan er honderden lokale afdelingen waar de leden elkaar moed inspreken en elkaar wijzen op het grote gevaar. Dat gevaar doet zich vooral voor in de vorm van complotten vanuit Europa. Opmerkelijk is de gedrevenheid van de beweging, een soort van missionary vibe. De boodschap móet verteld worden. Naast protestanten telt de beweging ook veel Mormonen, ook bekend van hun drang om anderen te bekeren.

Maar ook in Europa kreeg de beweging voet aan de grond, o.a. in de persoon van voetbalverslaggever en TV-presentator David Icke (zie het blog van 20 november 2020). Hij zag in de Verenigde Naties de kwade genius die er op uit is om een wereldheerschappij in te voeren. In 2020 schaarde hij zich in de groep van corona-ontkenners. Diverse bronnen melden dwarsverbanden tussen Icke, Viruswaarheid in Nederland en de grote groep van birchers in de USA. In 2020 werd de strijd tegen de corona-maatregelen hét gezamenlijke thema van tal van organisaties die aanvankelijk als losse groeperingen naast elkaar opereerden.

Tegen de Paus en het communisme

Maar kijk eens naar dit bericht. Het dateert uit 1855. “Het is een berucht feit dat de vorsten van Europa en de paus van Rome op dit moment beramen en dreigen met het uitroeien van onze politieke, burgerlijke en religieuze instituties.” Dit zijn geluiden die al eeuwenlang rondzingen in met name kringen van protestantse kolonisten in de USA. De Paus was voor veel protestanten dé vertegenwoordiger van clericale overheersing.

En wat zegt een christelijke coronasceptische website op 10 januari 2021: “Het coronavirus wordt misbruikt voor de invoering van een communistische planeconomie, verplichte vaccinaties, en de oprichting van een tirannieke Marxistische wereldregering. Paus Franciscus, zelf altijd Marxist geweest, is daar openlijk een groot voorstander van. In zijn laatste encycliek (Fratelli Tutti) pleitte hij voor een wereldautoriteit waar alle landen hun macht en soevereiniteit aan moeten overdragen. Hij acht de VN daar het meest geschikt voor.”

Joe Biden en Martin Luther King als marxisten

Geen overheidsbemoeienis en als het toch moet: dan zo weinig mogelijk. De vrije markt moet alles oplossen. Daarom ook geen volksverzekering. Alleen met maximale marktwerking krijg je een goede kwaliteit van zorg. Als je meer overheidsbemoeienis wilt zit je op de verkeerde weg: het begint met een vriendelijk ogend socialisme, maar het leidt tot de dictatuur van het marxisme. Vandaar dat Joe Biden momenteel ook veelvuldig het etiket van ‘marxist’ krijgt opgespeld. Maar ook Martin Luther King, met zijn streven naar gelijkberechtiging van blank en zwart, werd als een notoire communist gezien. In 1961 riep oprichter Welch de leden op om communisten aan te geven en op een zwarte lijst te plaatsen. Dat leidde tot het lied ‘Talkin’ John Birch Paranoid Blues van Bob Dylan.

De complottheoriëen ontstaan pas echt wanneer de ‘birchers’ vermoeden dat er bewust stappen worden ondernomen naar een vorm van geleide economie. Westerse regeringen worden gezien als wolven in schaapskleren. Ze doen alsof ze het beste voor hebben met de mensheid, maar ze leiden de wereld naar een totalitair communisme onder wereldheerschappij. In tal van publicaties wordt beweerd dat de hoogste politieke organen, in samenwerking met de Joodse bankiersfamilies van de Rothschilds en de Rockefellers, toewerken naar een internationale communistische orde: een New World Order.

Birchers in Nederland

Al in 1984 schrijft het Nederlands Dagblad een uitvoerige reportage over de beweging. Zo blijken er nauwe banden te bestaan tussen de christelijke organisatie ICCC en de John Birch Society. De ICCC was o.a. bekend vanwege de fel anti-communistische houding en het verdedigen van de apartheidspolitiek in Zuid-Afrika. “De invloed van de John Birch Society is in orthodox-christelijke kring groter dan wel eens wordt aangenomen” schrijft EO-journalist Emerson Vermaat een aantal jaren later.

In deze coronatijd verspreiden christelijke sites als StopWorldControl van David Sorensen, de Heilbode (van Jaap Dieleman) en Xandernieuws gedachtengoed dat sterk leunt tegen de ideeën van de John Birch Society.

Met dank aan het (veel uitgebreider) artikel door Alexander Beunder en Laudy van den Heuvel in de Groene Amsterdammer, 13 januari 2021. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

3 gedachten over “De John Birch Society”

  1. “De vrije markt moet alles oplossen”. Dit komt neer op het legaliseren en propageren van het recht van de sterkste. Natuurlijk komt daarbij God ook nog eens goed van pas.
    Elk moreel principe, elk ideaal wordt verdacht gemaakt. Uit eigenbelang dat niet erkend wordt.

  2. Nooit begrepen – al sinds mijn vroege jeugd niet toen mijn vader dat weekblad (destijds) weleens kreeg en ik het zo onder ogen kreeg – waarom het de Groene en niet de Rode Amsterdammer heette.

    Wie mij dat kan vertellen verleen ik de stadsmedaille met eikenloof en rupsen.

    1. @ Jan: De inkt op de voorpagina was in de begindagen groen. Omdat er in 1883 ook een dagelijkse krant kwam met de naam Amsterdammer werd het blad in de volksmond De Groene Amsterdammer genoemd. In 1925 werd deze naam officieel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: