De W is van Wittenberge

Vijf fietsvakanties voerden ons naar de Elbe. De voorlaatste vakantie brachten we door in Wittenberge. De plaats moet niet verward worden met Lutherstadt Wittenberg. Die stad ligt ook aan de Elbe, maar dan honderd kilometer stroomopwaarts.
Singer, ooit de trots van Wittenberge

Wittenberge ligt aan een belangrijke spoorlijn van Berlijn naar het westen. Daarvan getuigt het enorme stationsgebouw.

Maar in 1945 was het met het spoor opeens gedaan. De brug over de Elbe werd verwoest. Wittenberge lag aan doodlopend spoor. Gelukkig was er een belangrijke fabriek: de machinefabriek Veritas, waar de Singer naaimachine vandaan kwam.

Maar na die Wende was het binnen twee jaar met de fabriek gedaan. Dat was desastreus voor de stad. De bevolking werd gehalveerd. Woonden er in 1970 nog 33.000 mensen, nu zijn er zo’n 17.000 inwoners.

Stadsbeeld in Wittenberge

Wittenberge is met zijn 17.000 inwoners de grootste stad van de Prignitz, de meest dun bevolkte streek van Duitsland. Er wonen 76.000 mensen in een streek die net zo groot is als de provincie Limburg (1,1 miljoen inwoners).

Wittenberge heeft een oud stadsdeel, dat overigens niet zo erg oud is. De plaats kwam pas tot bloei toen hier een station kwam.

Uitzicht vanuit ons vakantiehuis in Wittenberge

Voor veel Berlijners werd Wittenberge het doel voor ‘een dagje uit’ aan de oevers van de machtige Elbe. Zo machtig is de Elbe overigens niet. Er varen ook geen vrachtschepen: de rivier is niet diep genoeg. Maar Nederlanders zijn verwend.

Het station van Wittenberge staat bijna helemaal leeg

Ten noorden van de stad bevindt zich nieuwbouw volgens de standaardnormen van het DDR-regime, de zogenaamde Plattenbau. Doordat veel inwoners graag comfortabel wilden wonen (lees: een – gehorige – flat met drie kamers en CV) verpauperde het oude deel van de stad. Pas na die Wende werd er voor miljoenen geïnvesteerd in de restauratie van een aantal oudere huizen in de binnenstad.

Wittenberge is een aardig doel voor een vakantie in Duitsland. Toeristen zijn er een uitzondering. Je vindt in deze omgeving een mooie mix van oude stadjes en afwisselend zachtglooiend land. Met de trein kun je er alle kanten uit. En natuurlijk is er de Elbe met tal van natuurreservaten. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.