Narcistische zelfdestructie

Nee, ik heb geen diagnose gesteld van Donald Trump. Ik heb de afgelopen week wel persoonlijk met hem gesproken. Maar dat bleek - achteraf gezien - in een droom te zijn geweest. 

Even een zijspoor. Wie trokken er eigenlijk het Capitool binnen? Volgens sommige sites waren dat mensen van Intifa en van Black Lives Matter die zich hadden verkleed als Trump-aanhangers. De bedoeling was om Donald Trump in een kwaad daglicht te stellen. Hoe ver gaan we eigenlijk met onze complot-theorieën?

"Er zijn foto’s en video’s opgedoken waaruit valt op te maken dat de bestorming van het Capitol werd uitgevoerd door Antifa en Black Lives Matter militanten. Op een pamflet van Antifa staat te lezen dat aanhangers zich als Trump aanhang en politie agenten moesten verkleden. Op video’s is te zien hoe de politie de bestormers geen strobreed in de weg legt, en hen eerder lijkt te helpen. Mike ‘Natural News’ Adams heeft het daarom over een 100% false-flag operatie."

Eén van de commentatoren op de televisie zei dat het in het eerste jaar nog wel redelijk ging met de regering Trump. Hij had tal van ervaren adviseurs om zich heen. Het nadeel van die ervaren adviseurs was echter dat ze hun eigen mening hadden. Dat was niet altijd de mening van Donald Trump. Als ze die mening niet herriepen werden ze ontslagen.

Kinderen die niet tegen hun verlies kunnen voeren al snel als excuus aan dat er vals is gespeeld

Trump verzamelde steeds meer ‘fans’ om zich heen. Dat waren mensen die veel minder kennis van zaken hadden, maar hem ook niet tegen spraken. Daardoor werd zijn beleid steeds minder kwalitatief onderbouwd. Geleidelijk ontstond er een chaos, waarbij Trump weliswaar de leiding had, maar niet meer gevoed werd door goede adviezen.

Eén van de vragen bij de sociale ontwikkeling is of een kind tegen zijn verlies kan. Peuters snappen winnen en verliezen nog niet, kleuters vinden verliezen al moeilijker worden, dus laat je ze allemaal 'een beetje' winnen. Er moet ook een opvoeder in de buurt zijn, anders slaan ze elkaar bij verlies de hersens in. Rond acht á negen jaar mag je verwachten dat een kind tegen zijn verlies kan. Kinderen die dat niet kunnen hebben het er al snel over dat er vals gespeeld is...

Ik kan geen diagnose stellen van Donald Trump, maar dit proces is wel een voorbeeld van narcistisch destructief mechanisme. Narcistische mensen kunnen niet samenwerken met mensen die ‘gelijk aan hen zijn’. Gelijkheid vormt een bedreiging. Ze zoeken mensen om zich heen die ze de baas kunnen. Precies zoals een kind van 12 jaar met kinderen van acht jaar speelt, omdat hij dan de leiding over het spel kan behouden.

Trump had weliswaar de leiding, maar de dijken die hij om zich heen bouwde raakten van binnenuit zo verzwakt dat stormen er gemakkelijk bressen in konden slaan.  

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

3 gedachten over “Narcistische zelfdestructie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: