Discriminááátie!

"Waarom houd je mij aan?!?!" "We controleren iedereen, meneer!"

“Dat is niet waar. Jullie liegen. Toen ik uitstapte waren er nog meer die uit de metro stapten. Maar mij houden jullie tegen. Waarom doe je dat, l*l?”

“Meneer, die andere mensen waren al gecontroleerd. Ze hadden een geldig vervoerbewijs. En nu vraag ik u om uw vervoerbewijs te laten zien.”

“Daar heb je het recht niet toe. Wat is je nummer?”

“Meneer, als u mij uw kaartje laat zien, zal ik u mijn nummer geven.”

“Ik laat mijn kaartje pas zien als jij je nummer hebt gegeven.”

Ondertussen begint de man de Boa’s nadrukkelijk te filmen, maar die reageren daar niet op. Hij houdt zijn telefoon tot op 20 centimeter afstand, terwijl er een 1,5 meter maatregel geldt.

Een Boa noemt zijn nummer. Gewoon acht cijfers achter elkaar. Maar daar is de man niet van gediend. Hij moet het op kunnen schrijven. De Boa reageert dat hij zijn nummer heeft gegeven en dat de reiziger nu zijn vervoerbewijs moet laten zien. Daarop loopt de man weg, richting de poortjes…

De pootjes, tsja, dat is een probleem. Als je niet ingecheckt bent kun je ook niet uitchecken. Dan wordt meteen het bewijs geleverd. Eén van de Boa’s gaat alvast aan de andere kant van het poortje staan. De ander staat bij de weigerachtige OV-klant.

Die gaat uitgebreid in zijn zakken zoeken. Na twee minuten zegt de Boa dat hij het poortje wel voor de klant open zal maken, dan kunnen ze meteen naar het politiebureau lopen, dat staat naast het metrostation. Maar dat is meneer niet van plan, hij kent de politie maar al te goed, dat zijn allemaal racisten.

De Boa geeft meneer nog één minuut om zijn vervoerbewijs te laten zien en anders wil hij de ID-kaart zien. “Wie geeft jou het recht om mijn ID te vragen? Dat is tegen de privacy. Lees je geen krant ofzo. Heb je daar geen tijd voor omdat je de hele dag bezig bent met mierenneuken?”

De Boa blijft rustig en zegt: “Uw ID, meneer. Anders gaan we naar het bureau.”

“Eerst je nummer” zegt de halsstarrige reiziger. “Dat heb je net gehad” zegt de Boa. “Ja, maar dat kon ik niet opschrijven” zegt de reiziger. Ik zou zeggen: ‘dan had je maar beter op moeten letten’, maar de Boa onthoudt zich van commentaar. Hij gooit geen olie op het vuur.

Ook de ID-kaart blijkt onvindbaar. Die zit natuurlijk in een andere jas. Een snelle check is het adres. Dat blijkt de man wel te kunnen geven. Maar de postcode weet hij niet. Hij is namelijk net toevallig vorige week verhuisd. “Wat was uw vorige adres?” De man geeft een adres op. Helaas, die postcode weet hij niet. Hij heeft er kennelijk maar heel kort gewoond… De Boa controleert wel het adres en dat huisnummer blijkt niet te bestaan. De straat is te kort of het huisnummer te hoog.

“We gaan naar het bureau” besluit de Boa. Hij belt nog even voor overleg. Ondertussen steekt de man een sigaret op, aan de omvang te zien een stevige joint. Een tevreden roker is geen onruststoker. Misschien brengt dat enige rust in de tent. Een vorm van zelfmedicatie. Maar waarschijnlijk is het een vorm van treiteren of van provoceren. Hoewel roken hier niet mag negeert de Boa deze provocatie.

De Boa doet het poortje open zodat de beide mannen naar het bureau kunnen. Op wonderbaarlijke wijze blijkt de man toch opeens zijn ID te hebben gevonden. De agenten noteren van alles en ondertussen slaat de man allerlei boze taal uit. De Boa’s worden natuurlijk extra betaald als ze veel boetes uitschrijven. En vooral als ze gekleurde mensen een bekeuring geven. Dan krijgen ze dubbel. Al die opmerkingen worden genegeerd door de Boa’s.

De man krijgt een boete voor het reizen zonder geldig vervoerbewijs. Het roken, het schelden en het niet willen tonen van het ID-bewijs worden allemaal door de vingers gezien. Het afscheid nadert.

Opeens weet de man het weer. Hij moet het nummer van de Boa’s hebben. Ze noemen het beide, maar de man kan het niet onthouden. Hij wordt boos dat ze het te snel noemen. Het moet cijfer voor cijfer, zodat hij het op kan schrijven “Jullie horen nog wel van me. Ik ga naar jullie baas toe. Die kent mij wel!”

"Prima" zegt één van de Boa's, "dan zien we u wel in de rechtzaal." F*ck You, scheldt de man en spuugt nadrukkelijk op de grond. "Mij moeten jullie hebben en de anderen laat je gaan. Discriminátie. Discriminááátie!" 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Discriminááátie!”

  1. Van mijn voormalige cliënten werden er ook altijd veel “gediscrimineerd”. Sommigen konden het woord ook goed uitspreken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: