Hond laat vrouw uit

Wij wonen aan een grasveld. Er is weinig groen in de buurt. Daardoor wordt dat  veld wordt vooral gebruikt door bazen die hun hond uitlaten.

Onlangs verscheen er een nieuw stel met een nieuwe hond op het veld. Ja, er verandert nog wel eens iets in Delft! Het aantal uitgelaten honden neemt trouwens ook toe nu er weer nieuwe woningen zijn gebouwd. De woefdichtheid is groter geworden.

De man was de baas over de hond. De vrouw was nog in opleiding. De hond was ook in opleiding: hij zat nog in de fase van de speelse jeugdigheid.

De eerste testcase was trouwens het oprapen van een hondendrol. Dat vond de vrouw zichtbaar vies. Er werd eerst een rondje extra gelopen voordat de vrouw het aandurfde om deze weke massa in een zakje op te bergen. Naar het schijnt voelt een warme weke massa nog viezer aan dat een wat afgekoelde massa.

De tweede dag moest de hond leren om naar de vrouw te luisteren. Dat deed hij niet. Elke keer weer moest de man er aan te pas komen om weer orde op zaken te stellen. De derde dag ging het precies zo. Het was precies zo als bij een peuter: twee kapiteins tegelijk op het schip roepen verwarring op: wie heeft de regie?

De vierde dag ging de vrouw alleen op pad. Dat was een moedige daad. De hond wist de weg naar het grasveld. Daar ging hij eerst zitten poepen. Het drollen vangen door de mevrouw verliep al goed. Ondertussen ging de hond lekker liggen. Tegelijkertijd werden de hemelsluizen geopend en ging het hard regenen. Daar stond de vrouw kletsnat te worden. De hond ook, maar die vond dat kennelijk niet erg.

De vrouw probeerde met rukken en trekken de hond in beweging te krijgen. Hoe meer ze trok, des te meer zette de hond zich schrap. Zijn poten kregen greep op de aarde. Hij trok een potenspoor door het gras. Na twee meter was de vrouw buiten adem en lag de hond weer lekker te liggen in de regen.

De vijfde dag had de vrouw een speeltje meegenomen. De hond ging weer uitgebreid in het gras liggen liggen. De vrouw gooide het speeltje weg. De hond keek het speeltje na en bleef lekker liggen. Ze wees uitgebreid naar het speeltje. Maar de hond had geen idee wat een wijzende vinger betekende. Hij had nog geen joint attention ontwikkeld.

Gelukkig was de vrouw zo verstandig om de hond aangelijnd te houden. Zonder lijn zou hij er als een hazewind vandoor zijn gegaan. En dat terwijl het helemaal geen hazewind was. En zie maar eens een hazewindhond die geen hazewindhond is terug te vinden.

Vandaag is het een week geleden dat deze hond op het grasveld zijn kunsten vertoont. De hond ligt gezellig op grasspriethoogte de wereld te bekijken. De vrouw is zoveel mogelijk op ooghoogte met hem in gesprek. Ze nodigt hem vriendelijk uit om verder te wandelen. Aan de lucht te zien nadert er een fikse bui.  

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

4 gedachten over “Hond laat vrouw uit”

  1. Ik woon ook aan z´n veldje. Regelmatig hoor ik buiten roepen: “Ga poepen!” Dan duurt het de mens die met de hond meekwam allemaal te lang. Het is natuurlijk de vraag of de betreffende hond het commando begrijpt en of die het darmkanaal zodanig onder controle heeft dat het mogelijk is eraan gehoor te geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.