Sucharit Bhakdi wint Gouden Bord voor de Kop

In het Duitstalige gebied bestaat de Goldenes Brett vorm Kopf. In 2018 ging de prijs naar het Nord Hospital in Wenen. Er werd beweerd dat er een krachtige energiemuur rondom het ziekenhuis was aangelegd teneinde kwade krachten uit de omgeving te weren. 

Beschermende muur rond het ziekenhuis

Deze muur zou leiden tot een grotere mate van welzijn voor de patiënten en het personeel en een sneller herstel van de zieken. Men beweerde dat dit plan door wetenschappelijke inzichten was onderbouwd.

Omgebouwd geneeskrachtig water

In 2019 ging de prijs naar het Grander Wasser. John Grander had een techniek ontwikkeld waardoor water een meer gezonde structuur kreeg, het zogenaamde hexagonale water. Dit zou gezonder zijn voor mensen en voor micro-organismen. Inmiddels was gebleken dat het gewoon water betrof, wat extra duur werd verkocht door de firma Ecoworld. De claim dat zieke mensen door het drinken van dit water genezen zouden worden bleek niet waargemaakt te worden.

De moeder van één van mijn cliënten ging destijds op bezoek bij Jomanda. Hij kreeg ingestraalde zooltjes, dan zou hij binnen enkele weken gaan lopen. Er was ondertussen jaren met hem geoefend om te leren lopen. Al die kwellingen waren dus niet nodig geweest. De zooltjes bleken net zo geneeskrachtig als het water van de heer John Grander. 

Het zat er dik in dat de prijs in 2020 in verband met corona zou staan. De prijs ging naar het totale werk van Sucharit Bhakdi.

Volgens de jury is er nog nooit een kandidaat geweest bij wie het predikaat Gouden Bord voor de Kop zó perfect paste.

De criteria waarop de toekenning is gebaseerd zijn o.a.

> de manier waarop onvoldoende onderbouwde gegevens als echte wetenschap worden gepresenteerd,

> de wijze waarop de onderzoeker met kritiek omgaat,

> de manier waarop hij omgaat met inmiddels veranderde gegevens (is er sprake van voortschrijdend inzicht?) en

> de mate waarin de persoon financiële belangen heeft met het presenteren van het eigen onderzoek.

Bhakdi is samen met zijn vrouw auteur van de bestseller Corona Fehlalarm dat in meerdere talen is verschenen. Hij treedt veelvuldig op in TV-programma’s van Servus TV, een commerciële zender die het eigendom is van Red Bull.

“Groepsimmuniteit is al bereikt”

Twee weken geleden vertelde Bhakdi in zo’n uitzending dat er geen sprake is van een tweede golf en dat alle maatregelen die door de overheden zijn genomen totale onzin zijn omdat er al lang groepsimmuniteit is bereikt.

Volgens Bhakdi krijgt 99,5 % van de mensen die besmet raken geen of slechts milde klachten (in:  NineforNews). Dus waar hebben we het over? Alleen de mensen die gevaccineerd worden, daar loopt het slecht mee af. Daarvan krijgt de meerderheid 'behoorlijk ernstige klachten'.  

Volgens de onderzoekers maakt hij tevens misbruik van zijn (voormalige) status als hoogleraar epidemiologie en wekt hij ten onrechte de suggestie dat al zijn onderzoek wetenschappelijk is onderbouwd.

Reactie uit de politiek

Zodra de prijs bekend werd gemaakt haastten politici van de AfD in het Duitse parlement en van de FPÖ in Oostenrijk zich naar het spreekgestoelte dat het toekennen van deze prijs een bewijs was van de samenzwering tussen de politiek en de gevestigde media. Zoiets moest verboden worden. Zo’n satirische prijs mag dus ook niet toegekend worden? Hoezo democratie?

Onbewezen bijwerkingen

Inmiddels heeft Bhakdi opnieuw van zich laten horen en spreken. Hij beweerde dat veel jonge Engelsen ‘behoorlijk ernstige bijwerkingen’ hadden gekregen van de toediening van het Pfizer vaccin. Hij ‘wilde niet weten’ wat er dan met ouderen zou gaan gebeuren. Deze uitspraken waren volkomen uit de lucht gegrepen, omdat de vaccinaties in Engeland nog helemaal niet begonnen waren. En al zeker niet de vaccinaties van jongeren.

Enkele dagen na het optreden van Bhakdi verscheen het definitieve rapport over de bijwerkingen van het vaccin van Pfizer. De meest voorkomen klacht was lokale pijn op de plek van de injectie. Daarnaast noemde ongeveer één derde van de proefpersonen spierpijn over het hele lichaam. Dat gebeurde minder bij ouderen dan bij jongeren. Van de proefpersonen kreeg 16% van de jongere en 11% van de oudere deelnemers één of twee dagen koorts. Alle bijwerkingen traden juist vaker op bij jongere deelnemers dan bij oudere deelnemers. Opmerkelijk is dat Bhakdi ook bij deze bijwerkingen veel hogere percentages noemt.

Van de 21.720 gevaccineerde deelnemers werden er vier genoemd die “ernstige” bijwerkingen hadden. Daarnaast was er een even grote groep mensen die een placebo kregen toegediend. Een deel van hen vertoonde ook bijwerkingen.

De cijfers die Bhakdi op de televisie wist te vertellen kwamen niet uit dit rapport. Hij noemde ook geen bronnen waar hij ze wél vandaan had. Ze kwamen ook niet uit de praktijk in Groot-Brittannië, want die praktijk was nog niet begonnen. Als Sucharit Bhakdi op zo'n manier met cijfers goochelt mag je ook twijfelen aan de onderbouwing van zijn boek. Een bestseller kunnen schrijven wil niet zeggen dat daarmee ook de gegevens kloppen. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.