Via Rotterdam (3)

Ik bevond mij in hogere sferen in de lift van metrostation Rijnhaven. Gelukkig kan ik afdalen naar de begane grond en daar weer meer frisse lucht tot mij nemen. 
De Rijnhaven in Rotterdam-Zuid

De omgeving van station Rijnhaven laat in één oogopslag de tegenstellingen binnen Nederland zien. Aan de ene kant de peperdure koopappartementen van het Manhattan aan de Maas, aan de andere kant de 19e eeuwse Afrikaanderwijk in van de wijk Feyenoord in Rotterdam-Zuid. Deze wijk werd aan het eind van de 19e eeuw uit de grond gestampt om hier Zeeuwse havenarbeiders te huisvesten. Dit deel van Rotterdam lag dan ook het dichtste bij Zeeland...

Problemen in de Afrikaanderwijk

Een halve eeuw geleden werd de Afrikaanderwijk één van de eerste wijken in Nederland waar de meerderheid van de bevolking een niet westerse achtergrond had. De problemen werden in de jaren ’70 zó groot dat de gemeente een ‘quotum’ instelde: een maximum van het aantal inwoners van buitenlandse afkomst. Dit besluit werd echter vernietigd door de Raad van State.

Het maakt niet uit of je door delen van Amsterdam-Oost fietst of door de Afrikaanderwijk: de sfeer is identiek. Alleen ken ik Amsterdam-Oost niet uit de periode van een lock-down.

Veel winkels in de Afrikaanderwijk zijn gesloten, of zo te zien: oogluikend geopend. Je kunt namelijk alles een essentieel product noemen. Zo zie ik dat verschillende eigenaars van zaken gewoon open doen als een klant aanbelt. Ook de belwinkel en de coffeeshop horen tot de essentiële winkels.

Manhattan aan de Maas

Even verderop is de markt op het Afrikaanderplein. Het aantal scootmobiels ligt ver boven het landelijk gemiddelde. Je kunt je gratis laten sneltesten voor covid-19. Je kunt ook gratis mondkapjes krijgen. Die lijken hier niet erg populair te zijn.

Een paar cijfers uit de Afrikaanderwijk:

> Van de bevolking is 32% werkloos.

> 16% van de bevolking heeft een Nederlandse achtergrond. Twee keer zoveel mensen hebben een Turkse achtergrond. Daarnaast wonen er veel mensen met een Marokkaanse of een Surinaamse achtergrond. Ik fiets hier aan het eind van de middag en aan de geuren kun je ruiken dat hier geen bieten worden gekookt en speklapjes worden gebraden.

> De grootste partijen bij de vorige verkiezingen waren DENK en de PVV.

> De meeste bewoners geven aan het liefste uit de wijk te willen vertrekken. De gemeente Rotterdam investeert in een betere bewoonbaarheid van de wijk, maar het is een hardnekkige problematiek. En er zijn zoveel wijken in Rotterdam waar problemen zijn.

De Kiefhoek

Even verderop zie ik een verrassend wijkje, zomaar gebouwd tegen de oudere bouw van de wijk. Het is De Kiefhoek, een wijkje dat op de lijst van de duizend belangrijkste architectonische gebouwen van de 20e eeuw staat. De woningen zijn ontworpen door architect J.J.P. Oud (in Hoek van Holland staat ook een blok bijna identieke huizen).

De Kiefhoek

Oud was niet alleen architect, maar ook lid van de kunstbeweging De Stijl. Het monument op de Dam is ook door hem ontworpen.

Zo’n wijkje, wie had dat hier nu verwacht? Welke toerist stapt op de trein om deze huizen te bekijken. Maar het is wel een staaltje van hypermoderne vooroorlogse architectuur.

Helaas moet ik jullie wel een geheimpje verklappen. De wijk is in 1990 afgebroken en daarna weer opgebouwd. Het was zo'n zootje geworden dat er niets anders opzat...

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: