Waar is de kerstsoep?

Gisteravond, toen ik te elfder ure naar bed zou gaan terwijl het vijf voor twaalf was werd mijn oog getroffen door enkele pannen die nog op het aanrecht stonden.

Ik vulde meteen maar in voor mijn wettige huisgenote en dacht dat het voor haar een onaangename verrassing zou zijn als ze die pannen bij het ochtendkrieken nog op het aanrecht zou zien staan. Dus sloeg ik de pannen netjes op in de daartoe bevoegde en daarvoor bestemde lade.

Vanmiddag vroeg Tineke zich af waar de soep was gebleven. Hij werd weliswaar niet zo heet gegeten als hij zou worden opgediend, maar waar geen soep is kan deze ook niet worden opgediend. Dan is het leven niet veel soeps meer.

Soep in de la

In de koelkast stonden verschillende afgesloten plastic bakken met dahl. Dat is een gerecht dat hier veel wordt gegeten. Dahl (soms dal geschreven, of daal, of dhal) is een gerecht uit de Indiase keuken, gemaakt van (gedroogde linzen, erwten of bonen) die ontvliesd en gebroken zijn (bron: Wikipedia). Zo , nu weet ik ook wat de pot in huize Henk 50 af en toe schaft.

Tineke had echter ook soep gemaakt van de dahl. Dat was een kwestie van wat toevoegen, drie keer schudden en rechtsomdraaien. Maar de dahl in de plastic bakken was nog geen soep. Mien, waar is de kerstsoep, Mien waar is de kerstsoep, waar is de kerstsoep gebleven?

Dat is een kwestie van logisch nadenken in de logica van je wettige huisgenoot. Hij had de pannen opgeruimd, inclusief de soep. Hij was niet echt mindful bezig geweest en had niet gezien dat er in de pan (zonder deksel!) soep zat.

Inmiddels is de soep levend en wel gevonden en opgediend. En voor Henk 50 is de levensles dat hij op zijn leeftijd extra moet gaan opletten wat hij aan het doen is. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Waar is de kerstsoep?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: