Kerst 2020

Als ik aan kerst denk krijg ik daar niet meteen de mooiste beelden bij. Dat ligt niet aan het feit van kerst zelf, maar aan de toestanden er om heen. 

Mijn vader was dan wel dominee, met kerst had hij niet zoveel. Hij vond het eigenlijk een heidens feest in een christelijk jasje. Dus een preek die speciaal over kerst ging was aan hem niet echt besteed. Bovendien vond hij veel kerstliederen beneden peil. Maar ja, dat waren wel liederen die de mensen in de kerk wilden zingen.

Daarnaast was de periode rond kerst een slijtageslag. Het werd wel eens de Tiendaagse Veldtocht genoemd. Er werd destijds verwacht dat de dominee op alle zondagen en op christelijke feestdagen preekte , danwel een stichtelijk woord sprak (Tweede Kerstdag). Dat betekende twee preken voor de zondag voor kerst, een preek op Eerste Kerstdag, een belangrijke rol bij het kinderkerstfeest, een stichtelijk woord op Tweede Kerstdag, dan weer twee preken op de zondag na kerst en vervolgens een preek op Oudejaarsdag én op Nieuwjaarsdag. En soms overleed er ook nog een gemeentelid in deze periode. Dan moest er nóg een preek gemaakt worden. Veel ruilen was er niet bij. En alle preken moesten uitgetypt of uitgeschreven worden. Knippen en plakken was er niet bij. En alle liturgieën werden door de Dominee Himself uitgedacht.

Engel in de kerstroute 2019

Dan was er nog een groot en druk gezin. Mijn moeder wilde het allemaal zo gezellig mogelijk maken. Maar als iets gezellig moet zijn wordt het erg lastig om het gezellig te krijgen. Gelukkig hadden we geen kerstboom. Dat scheelde weer in de kerststress.

Tegenwoordig gaat dat allemaal toch wel wat anders, ook al is kerst in de kerk een drukke tijd, met allerlei activiteiten. Vorig jaar hadden we vanuit onze kerk nog de kerstroute door de wijk georganiseerd. Een paar honderd mensen uit de wijk liepen deze route.

Dit jaar wilden we de kerk rond kerst alle dagen open hebben voor ontmoeting en maaltijden. Maar door de corona-maatregelen zijn zelfs de kleine activiteiten opgeschort, behalve een maaltijdproject in kleine kring.

Het is dit jaar allemaal een stuk rustiger. En eigenlijk vind ik dat wel een keer prettig. Tijd om even echt stil te staan bij de werkelijke betekenis van kerst. Jezus die als mens naar de wereld kwam om mensen te redden. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

3 gedachten over “Kerst 2020”

  1. “Het is dit jaar allemaal een stuk rustiger. En eigenlijk vind ik dat wel een keer prettig. Tijd om even echt stil te staan bij de werkelijke betekenis van kerst. Jezus die als mens naar de wereld kwam om mensen te redden.”
    mooi gezegd! groeten mia

  2. Hier verliep kerst ook heel rustig. Ver weg van de kerstversiering in de straten blijven en niet meedoen aan de commerce die rond dit gebeuren plaatsvindt. Ook geen verplichte gezellige samenkomsten dankzij dat virus maar daar treur ik niet om.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.