De T is van Tangermünde

Nee, Tangermünde is niet één van de meest bekende plaatsen van Duitsland. Het is dan ook niet zo dat je hier over de hoofden van de toeristen kunt lopen. Eigenlijk is de plaats een beetje vergeten. Maar dat is niet erg. Dan blijkt het authentieke karakter beter bewaard. 

Tangermünde is een oude Hanzestad, die werd gebouwd op een stuwwal langs de Elbe, vlakbij de plek waar het riviertje de Tanger in de Elbe plonst.

Tangermünde stadhuis en markt

Als je in de geschiedenis van de plaats duikt val je weer bijna van je stoel. Daarom zitten er ook leuningen aan mijn stoel. Dat is om ongelukken te voorkomen. Per slot van rekening begint veel onheil bij ouderen bij een gebroken heup.

Wat voor Tangermünde geldt, geldt voor heel Duitsland. Het was één en al strijd en het was continu wisselen van ‘eigenaar’. In de 14e eeuw was de plaats eigendom van de keizer (!) van Luxemburg. Hij liet er zelfs een keizerlijk paleis bouwen. Die periode vormde ‘de gouden eeuw’ van de stad. Maar dat eindigde na een opstand tegen de verhoging van de accijns op bier. Dat was niet zo handig van de inwoners, want daarna begon de ellende.

Tangermünde straatbeeld

In 1617 brandde de stad als gevolg van (vermoedelijke) brandstichting af. In 1640 kwamen de Zweden hier verhaal halen en zij verwoestten een deel van de zojuist weer opgebouwde en ommuurde stad. Ja, de mensen hebben het wel over de Noormannen, maar de Zweden waren ook geen lieverdjes.

Tangermünde doorkijkje

Daarna raakte Tangermünde zijn strategisch belang kwijt. Het werd een soort Dokkum, zo’n gezapig plaatsje met een pepermuntfabriek, een destilleerderij en een vlaggenfabriek. Maar wat Dokkum niet meer heeft, maar Tangermünde wél is een spoorlijn. De Duitse overheid probeert ook voor kleinere plaatsen de spoorverbinding in stand te houden vanwege het maatschappelijk belang. Dus rijdt er elk uur een bus op rails tussen Stendal en Tangermünde.

Tangermünde, een nog te restaureren huis

Wij waren dus ook in Tangermünde, en wel tijdens de langste fietstocht van onze vakantie in 2015. Door eindeloze bossen (die later oefenterreinen bleken te zijn voor het leger) en over rulle zandwegen waren wij in Stendal uitgekomen vanwege een concert. Na die culturele verrijking wilde ik graag nog even naar Tangermünde.

Het is een verstild stadje, waar toen nog lang niet alles was gerestaureerd. Er wonen zo’n tienduizend mensen. De meeste jongeren trekken weg, want er is te weinig werk.

Hoewel er geen lock-down was, zat bijna alles dicht. We nuttigden ons warme maal bij een Grieks restaurant. De groente bij de maaltijd bleek uit één blaadje sla te bestaan. Vreemd dat je zoiets dan weer onthoudt... Daarna moesten we weer 60 kilometer terugfietsen naar ons vakantieadres, ook aan de Elbe. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.