Willem Engel maakt geen fouten

In juni 2020 vertelde Willem Engel tijdens een interview dat 'het virus' al bijna het land uit was. Dat klonk erg hoopvol voor zijn volgelingen. Ik hoopte eigenlijk ook dat hij gelijk had, maar zijn uitspraak leek me toch een maatje te groot voor iemand die geen viroloog of immunoloog is. 

Het was toch nog een redelijk genuanceerd bericht, want een deel van de volgelingen gelooft niet eens dat er sprake is van een virus. En anderen beweren dat je er niet ziek van wordt, als je je immuunsysteem maar goed op orde houdt. En natuurgenezers laten je vervolgens flink dokken voor hun natuurlijke producten, zoals de medicijnvrije huisarts Marije uit Nederhorst den Berg. De Big Business van de alternatieve geneeswijzen.

Maar voor Willem bestond het virus dus wel. Maar het was druk bezig met de aftocht. Het zou met gezwinde spoed Nederland verlaten.

Zweden

Tijdens een rechtszaak in de zomer zei Willem Engel tegen de rechter dat in Zweden inmiddels groepsimmuniteit was bereikt. De rechter reageerde daar verbaasd op. Jawel, zei Engel, in Zweden was die groepsimmuniteit al bereikt, dus als je het virus gewoon zijn gang laat gaan ben je als natie veel sneller van de problemen af.

Anders Tegnell, de ontwerper van het Zweedse corona-beleid, bleek daar een paar weken later heel anders over te denken. Hij vond juist dat het met de groepsimmuniteit tegen viel, dat had niet gewerkt. Ondertussen waren er teveel ouderen overleden, dat had niet zo gemoeten. Inmiddels heeft Zweden in sommige regio’s strengere maatregelen genomen.

Groepsimmuniteit in Nederland

Tijdens een vraaggesprek in oktober beweerde Willem Engel dat in Nederland de groepsimmuniteit bijna was bereikt. Champagne! Ik heb de fles nog niet ontkurkt, want twee maanden later hoor ik nog steeds niets over de bereikte groepsimmuniteit.

Jaap van Dissel vertelde de afgelopen week dat er inmiddels ongeveer 2 miljoen mensen besmet zijn geraakt met corona. Er moeten nog zes tot zeven maal zoveel mensen besmet raken en met een daarbij passend aantal doden om tot groepsimmuniteit te komen. Maar misschien heeft Willem Engel zijn eigen norm voor groepsimmuniteit gesteld en is er al bij 15% besmetting sprake van immuniteit in plaats van bij 60 á 70%.

Lange verhalen

Wie de interviews heeft gevolgd op diverse sites zal het mogelijk zijn opgevallen dat het vaak om ellenlange verhandelingen gaat. Een goede boodschap kun je doorgaans in twintig minuten vertellen en dat is maar goed ook, want na die tijd haken de meeste luisteraars af.

Deze vraaggesprekken duren vaak vijf kwartier tot 1½ uur. Dat geldt ook voor de Zoomsessies met Willem Engel. En steeds weer is er sprake van eenrichtingsverkeer.

Het werd hilarisch toen in de rechtszaak van 25 november Jeroen Pols zóveel tijd nodig had dat Willem Engel bijna niet meer aan het woord kwam. Waarom heeft iemand zoveel tijd nodig om zijn punt te maken? Hoort die persoon vooral graag zichzelf? Of wordt er een verbaal rookgordijn opgetrokken?

Als je zoveel tijd besteed aan je eigen verhaal kun je natuurlijk niet goed luisteren naar het verhaal van de ander. Dan is het ook geen wonder als je rechtzaak op rechtzaak verliest. Je hebt je onvoldoende laten informeren. Het lijkt erop dat de heren Engel en Pols elke keer weer een te grote verbale broek aantrekken.

Foute geldstromen of verzonnen verhalen?

Voor Radio Rijnmond beweerde Willem Engel in november dat zijn achterneef Pepijn van Erp onderdeel was van een ‘conspiracy’, een samenzwering. Zijn stichting Skepsis zou betaald worden door de farmaceutische industrie.

Even een zijspoor: Kim Jong-un (de leider van Noord-Korea) weet het ook zeker: Amnesty International wordt betaald door de CIA. Een dictator weet wel hoe hij kritiek kan uitschakelen, namelijk door verdachtmakingen. Zou dit net zo’n verhaal zijn?

“Ik heb daar aanwijzingen voor.” zegt Engel. Geen bewijzen? vraagt de verslaggever. Moet je die niet eerst hebben, voor je beschuldigingen uit? “We zijn dat aan het onderzoeken en op het moment dat ik die claim hard kan maken, dan zal ik hem ook hardmaken.”  

We wachten af. De claims over het feit dat het virus al bijna het land uit is, dat in Zweden groepsimmuniteit is bereikt, en dat in Nederland bijna groepsimmuniteit is bereikt heeft Engel nooit hard kunnen maken. Voorzover ik weet is hij er ook nooit op terug gekomen. Maar het kan natuurlijk zijn dat ik iets gemist heb. Dan laat ik me corrigeren.

Waarschijnlijk gaat het zo: Engel kan niet bewijzen dat Skepsis gefinancierd wordt door de farmaceutische industrie. Maar hij komt ook niet op die claim terug. Foute claims herzien is niet zijn sterktste kant.

Waarschijnlijk wordt er een verbaal rookgordijn opgetrokken. "We zijn dat nog aan het onderzoeken." Dat onderzoek gaat jaren duren, totdat iedereen het vergeten is en Willem zijn ongelijk niet hoeft te erkennen.   

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Willem Engel maakt geen fouten”

  1. Wat mij ook opvalt is de neiging om de ander te blokkeren dan wel te ontvrienden. Blijkbaar is de eigen overtuiging niet bestand tegen een andere mening.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: