Contactadvertentie

Soms zie je van de enorme advertenties in de krant. Zoals deze: "Innemende man met hoog IQ en EQ (55) zoekt...." En ik betrap me erop dat ik dan ook een beetje ga vergelijken met mezelf...

Nu vind ik een EQ van 55 eigenlijk niet erg hoog, in emotioneel opzicht is deze meneer maar half ontwikkeld. Te vergelijken met een kind van een jaar of zeven. Of wordt de kalenderleeftijd bedoeld?

Deze meneer werkte vanaf zijn 12e jaar in het bedrijf van zijn vader. Ik begon trouwens al eerder in het bedrijf van mijn vader. Vanaf mijn tiende jaar bracht ik de kerkbladen rond.

Leerschool in mensenkennis. Dat weet ik niet zo precies. In mijn leven ben ik wel mensen tegengekomen. Ook mezelf trouwens. Maar of dat nu een leerschool was… In elk geval heb ik geen diploma gehaal.

Delft in vier jaar. Ik zal jullie zeggen: wij wonen ruim drie jaar in Delft. Dus wat dat betreft is mijn ervaring nog sneller dan die van deze meneer. Of hij nu vier jaar op het postkantoor van Delft heeft gezeten of in de schoolbanken heeft gezeten: ik ‘doe’ Delft in minder dan vier jaar.

Prachtige carriëre in twee grote Nederlandse concerns. Ik zal jullie zeggen: ik heb carriëre gemaakt bij twee grote en twee kleine Nederlandse concerns. Wat je onder carriëre moet verstaan weet ik niet helemaal zeker. Ik heb altijd hetzelfde beroep aangehouden, mijn carriëre bestond uit het steeds meer ervaring opdoen.

Kent de wereld. Nee, ik ken de wereld niet. Ik kom niet verder dan waar mijn fiets mij brengt. Ik vind het ook niet nodig om meer van de wereld te leren kennen. Als ik Nederland nog niet ken, wat moet ik dan in de rest van de wereld?

Investeerder in start-ups. Ik weet niet precies wat dat is. Zijn dat een soort push-ups? Ik ben sinds 2015 ZZP’er. Ben ik dan ook een start-up?

Visierijk en creatief. Dat durf ik niet van mezelf te zeggen. Dat laat ik aan een ander over.

Boeiende leider die goed luistert. Nou nee, ik zie mezelf niet als leider. of ik boeiend ben mag een ander beoordelen. En ik luister alleen goed als ik mijn gehoorapparaat in heb.

Inhoud en plezier. Jawel: ik heb regelmatig plezier om de inhoud. Dus als u dat bedoelt…

Open, warme lach. Dat weet ik niet. Ik zie mezelf nooit lachen, dus ik weet ook niet of mijn lach open en warm is.

Aanstekelijk enthousiasme. Geen idee of ik anderen wel eens aansteek. Met die 1,5 meter is dat ook wel een stuk moeilijker geworden.

Speelse geest. Ja, die heb ik af en toe wel eens als gevolg van een nogal associatieve manier van denken. Vooral als het om taal gaat. Maar dan zou ik eerder zeggen dat ik me laat nogal snel laat verleiden tot allerlei vormen van afleiding.

Verrassend. Geen idee.

Altijd positief. Dat denk ik niet, maar de wijzer slaat wel uit naar regelmatig positief. Dat altijd is wat hoog gegrepen. Als die meneer enorme kiespijn heeft en de tandarts is niet beschikbaar zal hij ook niet heel erg positief denken en klinken, vermoed ik. Dus ik denk dat op dat punt zijn zelfkennis wat tekort schiet.

Leest veel. Ja, ik lees ook van alles wat los en vast zit. Ik lees zelfs de televisie als ik de ondertiteling aan zet.

De normen deugen. Ja, meestal deugen de normen wel. De mensen die zich niet aan de normen houden zijn doorgaans deugnieten.

Zorgzaam. Tot op zekere hoogte ben ik wel zorgzaam. Ik geef huiskater Ringo te eten en help oude vrouwtjes met oversteken.

Kookt heel goed. Nee, koken is niet aan mij besteed. Maar ik ben wel goed in het opwarmen van maaltijden in de magnetron.

Golf. Ja, af en toe ga ik naar de zee en geniet daar van de golven.

Wandelen. Nou, dat liever niet. Geef mij maar een fiets.

Marathons gelopen. Het hangt er vanaf wat je als marathon ziet. Ik loop in ons huis wel eens een marathon als ik iets kwijt ben.

Natuur en stad. Ja, dat boeit mij ook mateloos. Het valt me op dat er toch nog best veel natuur is in de stad.

Goede films. Ja, natuurlijk houd ik van goede films. Ik kijk ze alleen niet.

De twee kinderen studeren. Dat mag je hopen, ja, als vader. Misschien zijn ze wel heel andere dingen aan het doen. Mijn twee kinderen zijn de deur uit. Wat ze doen weet ik niet. Ze hebben een druk bestaan, ze koken goed, ze zijn natuur en stad en ze doen Delft inmiddels in ruim vier jaar.

Deze meneer, dames, zoekt:

Een lieve en karaktervolle vrouw die er goed uit ziet. Ze is spontaan en ontwapenend. Ze heeft interessant werk en een boeiend leven. Ze is niet elitair. Ze is wel natuurlijk. En goed verzorgd. Ze begrijpt waar haar man voor staat: kwaliteit voor alles (dus geen gebak uit de Dirk). Ze brengt gezelligheid. Inhoud (is dat hetzelfde als volume?). Ze participeert. Ze schakelt (dus geen OV-fiets). Ze ziet en doorziet. Ze is er met de juiste intentie. Ze is actief. Maar ze heeft ook rust. Ze is tweezijdig van betekenis (is dat hetzelfde als meerzijdig onpartijdig?) Ze heeft tijd voor elkaar.

Ik heb Tineke even voorgelegd of ze aan deze kwaliteiten voldoet. Volgens mij komt ze een heel eind. Ik heb dan ook deze advertentie niet geplaatst. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

7 gedachten over “Contactadvertentie”

 1. Mijn ervaring tot nu toe met twee collega’s in mijn nabijheid die zich voorstelden met een promo-praatje voor zichzelf, is dat je mag aannemen dat ze die eigenschappen níet hebben. “Ik ben Huub, en ik kan goed luisteren. Ik zie mijn rol als het bij elkaar brengen van mensen.” Huub zaait inmiddels nog steeds tweedracht binnen ons bedrijf ter meerdere eer en glorie van zichzelf, maar gelukkig intussen niet meer op mijn afdeling…

  1. Dat soort profielen zijn de weerspiegelingen van de lachspiegel waar de betrokkene voorstaat en die hij (of zij!) aanneemt voor de werkelijkheid. Men reageert zelf op een vaak een op dezelfde wijze vertekend profiel. Vandaar het “hoge” succes van deze methode. Schrijver dezes spreekt uit tien jaar hakken met dit bijltje, waarbij geen spaander heel is gebleven. (Enige bombast aanwezig, alsmede wat korrels zout in de wonden.)

 2. Ach de wereld van e-dating, contactadvertenties van Annelies Penning(s?) of het heer Ebbinge met zijn puntgedichten op de voorpagina van de NRC. Smoke and mirrors.

  Twee trechters van wensen en verlangens, die nooit op elkaar aansluiten. Maar compromissen, water in de wijn noch concessies zijn aan de orde.

  En waarom ook? Is het niet beter je leven als individu vorm te geven dan als deel van een hinkende tweepoter?

  Zoek (als man) via Google of op YouTube naar MGTOW en ontdekt de wereld van Peter Stuyvesant zonder longkanker.

  1. Vaak, heel vaak is het samen leuker.

   Dan moet je wel als man of als vrouw of als non-binaire persoon in staat blijven om de mooie kanten van je partner(s?) te zien en misschien zelfs te bewonderen. En daar moet je dan dus zelf ook bepaalde karaktereigenschappen voor meebrengen, anders ben je daar niet toe in staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.