De P is van Pirna

In 2009 fietsten we voor de eerste keer langs de Elbe. We startten in Tsjechië en fietsten naar Pirna, 20 kilometer te zuiden van Dresden. 

In Pirna huurden we een huisje vlak aan de Elbe. Pirna wilde ik (weer) een keer bezoeken vanwege een zeer triest historisch gegeven. Een raar idee om met zo’n doel met vakantie te gaan, maar die geschiedenis houdt me nog steeds bezig.

Pirna, Marktplatz

Hoog boven het stadje bevond zich een grote psychiatrische instelling. De Nazi’s zijn hier zijn begonnen met de uitroeiing van gehandicapten. In de DDR-tijd was er geen aandacht voor deze geschiedenis. Maar inmiddels was er een museum ingericht boordevol informatie over hoe de medewerkers en inwoners van de stad stapsgewijs ‘klaar werden gemaakt’ om gehandicapten en psychiatrische patiënten te vergassen.

De omgeving van Pirna

Pirna is een mooi stadje, dat in de Tweede Wereldoorlog gespaard is gebleven voor oorlosgeweld.

Vanuit Pirna fietsten we door de wijde omgeving. Als we het gemakkelijk wilden houden fietsten we langs de Elbe. De Elberadweg is de drukst bereden fietsroute van Europa, maar omdat de lengte meer dan duizend kilometer is worden de fietsers behoorlijk verdund.

Als de corona-tijd voorbij is is Pirna een aardige tip om vakantie te houden. Het is een afwisselende omgeving met veel natuur en cultuur. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.