Retourtje Gouda (1)

Helaas kan ik jullie niet verblijden met fietstochten door een andere omgeving. Voor coronatijd fietste ik het hele land door en ook regelmatig door België en Duitsland. Vanwege alle regels en maatregelen rond corona blijf ik nu voornamelijk in Zuid-Holland steken. Zo ook nu...

Zaterdag had ik twee dikke zaterdagkranten doorgenomen, wat correspondentie gepleegd en een aantal klussen van huishoudelijke aard verricht. Toen was de dag alweer bijna voorbij. Maar ik had nog niet gefietst. Dus besteeg ik maar weer eens het zadel van de Batavus Dinsdag. In onze garage waar nooit een auto staat staat ook een Batavus Weekend, dat was passender geweest. Maar je kunt het leven niet altijd passend maken.

Het was pittig fris weer met een kille oostenwind. Op zichzelf viel het trouwens wel mee, natuurlijk, we zijn gewoon niet veel gewend oftewel weerkundig verwend. Op de thermometer op ons dakterras was het nog altijd vijf graden. Maar ik had voor de zekerheid wel voor het eerst mijn winterjas aangetrokken en dat terwijl het november en dus herfst was. De wereld zit dus weer ingewikkeld in elkaar. Ik verwacht dit jaar trouwens wel een strenge winter. Dat wordt tevens een test voor de Friezen. Laten ze dan écht de Elfstedentocht niet doorgaan. Volgens mij halen ze dan bakzeil.

Genoeg geleuterd. Als ik zo blijf kletsen kom ik Delft niet uit. Ik fietste moedig zuidwaarts en probeerde mezelf een beetje warm te fietsen. Ter hoogte van Overschie begon het te broeien in mijn jas. Dan moet je weer langzamer gaan fietsen, anders gebeuren er ongelukken. Ik fietste dwars door Rotterdam. Van west naar oost is dat 20 kilometer. Overal stonden digitale borden dat het centrum gemeden moest worden vanwege de drukte in de stad. Bij een lokale Action stond een rij van zeker vijftig mensen. Ik vond dat ik niemand in de weg fietste en zette koers in oostelijke richting. De bebouwing beschermde mij tegen de kille oostenwind.

Krimpenerwaard met zicht op Ouderkerk aan den IJssel

Voorbij Capelle aan den IJssel kwam ik in landelijker oorden terecht. Achter mij ging de zon onder en voor mij kwam de maan boven. Alsof ze het zo synchroon hadden afgesproken. In het zuiden stak de torenspits van Ouderkerk aan den IJssel boven de dijk uit en in het noorden lag het alsmaar zich uitbreidende Nieuwerkerk aan den IJssel. Diverse fotografen stonden met grote camera’s met toebehoren foto’s te maken. Ik hield het bescheiden bij een kleine compact-camera.

Maan boven de polder

Uiteindelijk kwam ik op de dijk langs de Hollandsche IJssel uit. Dit is een wonderbaarlijk korte rivier Ik heb ooit gezocht naar het beginpunt, maar dat is mij niet helemaal duidelijk geworden. in ieder geval heeft de naam IJsselstein met deze rivier te maken. Volgens Wikipedia is de rivier 46 kilometer lang. De weg over de dijk is verboden voor fietsers, het uitzicht over de rivier is voorbehouden aan automobilisten. Maar ja, zij betalen dan ook wegenbelasting en ik fiets gratis.

De volgende plaats is Moordrecht. De naam van de plaats heeft met 'moeras' te maken (denk ik), maar ik moet altijd denken aan poes Moor, die na een verhuizing zoek geraakt is. Ik heb haar nog jaren gezocht, maar nooit meer aangetroffen. De vermissing is ruim 40 jaar geleden, dus de kans dat ze nog in leven is is ook niet zo groot...

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: