De M is van Magdeburg

Magdeburg is de hoofdstad van de deelstaat Sachsen Anhalt. De stad telt ongeveer 230.000 inwoners.

In de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd. Met Dresden en Keulen behoort de stad tot de meest beschadigde steden in de oorlog. In de binnenstad was 90% van de gebouwen verwoest. Gebouwen die deels waren blijven staan werden later alsnog opgeblazen, zoals een deel van de beschadigde kerken.

DDR nieuwbouw in het zwaar gebombardeerde Magdeburg

Het Duitse leger en het Amerikaanse leger raakten in april 1945 slaags en toen sneuvelden nog meer gebouwen. Daarna rukten de Amerikanen niet verder op: ze wachtten op de Russen, die de oostelijke oever van de Elbe bezetten. De Amerikanen bezetten de westelijke oever.

Verwaarloosde bouw uit het begin van de 19e eeuw

Ondanks de verwoestingen is het opmerkelijker is, dat zich ten zuiden van de Dom een wijk bevindt die onbeschadigd te oorlog lijkt te hebben overleefd. Het is de omgeving van de Hasselbachplatz. Een deel van deze wijk (de zuidelijke uitbreiding van de stad in de 19e eeuw) bleek na de bombardementen nog enigszins bewoonbaar. Helaas leidde de DDR-tijd toch tot een aanzienlijk verval; de opgelopen schade werd onvoldoende gerepareerd, waardoor sommige gebouwen alsnog afgebroken moesten worden.

Facadebouw in Magdeburg. De stad werd zwaar gebombardeerd, alleen de gevels werden opnieuw opgetrokken.

Maar het is allemaal nep. Wat we nu zien is voor een groot deel facadebouw. Achter de imposante voorgevels (in de stijl van het Amstelhotel in Amsterdam) bevinden zich moderne appartementen. Dat zie je als je even achterom loopt.

Maar loop je door deze straten (vijf straten die in stervorm op de Hasselbachplatz uitkomen), dan kijk je werkelijk je ogen uit. De omgeving is tevens het uitgaanscentrum van Magdeburg.

Magdeburg heeft erg veel te lijden gehad van de bombardementen en de gevechten aan het slot van de Tweede Wereldoorlog. Daarna was er nauwelijks geld voor de wederopbouw. Pas na de eenwording van Duitsland stroomde er veel geld naar het oosten en werd een deel van de stad in ere hersteld. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “De M is van Magdeburg”

  1. Toen ik kort na de Wende in oostelijk Duitsland was, viel mij het hoge Hans en Grietje karakter van Werningerode en Quetlingburg op. Verveloos, vooroorlogse Anton Pieck ervaring. In latere jaren “angestriechen” en daarmee (bijna) onherkenbaar geworden. Jammer van het vervlogen tijdmachine gevoel, maar begrijpelijk. Nu zie je er heen barst meer van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.