Complottheorie (1) : David Icke en Qanon

Laat ik beginnen met de wereld van David Icke. Ik wist nauwelijks iets van hem, totdat ik een video zag van Kirby Ferguson over complottheorieën waarin hij uitlegt waarom die nagenoeg altijd verschillen van echte complotten.

Kirby heeft geprobeerd het denken van David Icke (1952) te doorgronden. Hoe is deze man tot zijn standpunten gekomen? Kirby zegt open te hebben willen luisteren naar de boodschap van Icke. Maar daar moet je dan wel even voor gaan zitten. Ik maak slechts een heel korte samenvatting.

Jeugd

Alleen al over zijn jeugd zou je een heel boek kunnen schrijven. Icke beschrijft zichzelf als een eenling die nooit iets uitvoerde op school. Hij zakte voor het 11+ examen (dat destijds toegang bood tot het hoger onderwijs), maar vond in het voetbal zijn uitlaatklep. Als doelman, want teamspeler paste niet bij hem. Daar verdiende hij zijn brood mee, totdat hij door reumatoïde artritis gedwongen was te stoppen.

In 1973 ging Icke aan de slag als voetbalverslaggever bij diverse kranten en later kreeg hij een veel bekeken voetbalprogramma bij de BBC onder zijn hoede. Icke raakte steeds meer onder de indruk van New Age en van de gevolgen van reïncarnatie. Ook verdiept hij zich in alternatieve geneeswijzen.

Icke werd actief in de Groene Partij. In 1980 kreeg Icke van een waarzegger op een congres te horen dat hij de zoon van de Godheid was. Hij moest de mensen vertellen dat de wereld binnenkort ten onder zou gaan als gevolg van aardbevingen en vloedgolven. Ook voor de TV-programma’s van de BBC vertelde hij deze verhalen. Ondertussen schreef hij enkele boeken.

Een andere waarzegger voorspelde dat Icke nog veel meer boeken zou schrijven en dat hij betrokken zou worden bij het ontwerp van een vliegtuig dat zó snel zou zijn dat de tijd daarmee zou komen te vervallen. Voordat de wereld zou vergaan was er dus nog veel werk aan de winkel.

Geschubde mensachtigen

Vanaf 1998 kwam Icke mensen tegen die zelf hadden gezien dat andere mensen veranderden in geschubde mensachtigen met reptielachtige ogen. Vanaf die tijd begint hij te spreken over ‘het ongeziene’. Icke gelooft dat een interdimensionaal ras van reptielachtige wezens (archons) de aarde hebben gekaapt en de mensheid ervan weerhouden haar ware potentieel te realiseren. Hij beweert dat ze dezelfde wezens zijn als de goden uit een Babylonische scheppingsmythe. De gevallen engelen paren met de vrouwen uit de apocriefe boeken van de Bijbel (boeken die niet in de ‘canonieke’ – protestantse – Bijbel zijn opgenomen).

Alle Amerikaanse presidenten maakten deel uit van deze bijzondere soort reptielachtigen, zonder dat je dat zomaar waar kon nemen. Hij voorspelt een Global Elite, een kleine bovenlaag van de bevolking, die zich o.a. te buiten gaat aan rituele mensenoffers en aan pedofiele handelingen. Deze elite zal het Grote Werk der Eeuwen uitvoeren waarbij niemand van de inmiddels gechipte bevolking ook maar iets in te brengen heeft. Ik had geen idee wat Qanon precies inhield, maar ziehier de contouren van de Qanon-beweging.

Een paar politieke standpunten van David Icke:

> Achter de massale schietpartijen in de USA zit een complot. Ze zijn door de anti-wapenlobby georganiseerd. Op die manier wil men de bevolking ophitsen zodat het tot een verbod komt van privé-wapens.

> De Joden hebben zelf het antisemitisme veroorzaakt om daarmee de eigen staat te kunnen legitimeren.

> De covid-crisis wordt door Israël gebruikt om geheime technologieën uit te testen. Dat kan men nu goed doen omdat de rest van de wereld niet oplet: men heeft het te druk met de eigen problemen.

> Het inzetten van 5 G en covid 19 maakt onderdeel uit van hetzelfde plan: het uitrollen van 5 G en de gesuggereerde verbreiding van covid-19 hebben alles met elkaar te maken. Het is zeker geen toeval dat dat op hetzelfde moment gebeurde.

> Over covid-19 schrijft David Icke dat iedereen met maar een halve gram aan dienstdoende hersens kan weten dat covid 19 niet bestaat. Dat is trouwens wel wat in strijd met de suggestie dat 5 G en covid-19 onderdeel zijn van hetzelfde plan.

Anti lockdown protest

David Icke was aanwezig bij het anti-lockdown protest in augustus 2020 in Londen. Hij verklaarde toen dat ‘deze wereld wordt beheerst door een klein aantal mensen” die “hun agenda opleggen aan miljarden mensen”. Hij vertelde de politie die aanwezig was bij de bijeenkomst dat ze met hun optreden het fascisme afdwingen waar hun eigen kinderen mee zullen moeten leven” en hij drong er bij hen op aan “zich bij ‘ons’ aan te sluiten en de psychopaten niet langer te dienen”. 

Ook de Duitse arts en professor Heiko Schöning was een graag geziene en gehoorde spreker tijdens deze protesten. Zoals ik al eerder schreef was Heiko Schöning geen arts en al helemaal geen professor.

Net zomin als David Icke een zoon van de Godheid is. Kennelijk hebben beide heren een sterke geldingsdrang en moeten ze zichzelf op een voetstuk zetten. Dat ze er zoveel volgelingen mee weten te krijgen verbaast me. Maar er gebeurt wel meer verbazingwekkends in het functioneren van de samenleving.

Kirby Ferguson legt in een soort college uit wat de achtergrond is van dit soort gedachtenpatronen. Wat is waar, wat is fictie, wat is een beetje waar en hoe kun je het mogelijke waarheidsgehalte van dit soort theorieën toetsen? 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

3 gedachten over “Complottheorie (1) : David Icke en Qanon”

  1. Lange tijd kon mijn computer en internet combinatie youtube filmpjes niet op acceptabele snelheid vertonen. Na een upgrade van de apparatuur bekeek ik met verbazing de selectie die Youtube me aanbood. Eerst dacht ik nog: Leuk, allemaal sciense fiction verhalen. Maar ik zag steeds gekkere bedenksels en ze bleken helemaal niet bedoeld als entertainment. Goede sciense fiction en succesvolle cult bedenksels hebben een link met de werkelijkheid. Dat raakvlak maakt dat de fantasie ook geloofwaardig lijkt. Dat van die 6% of volgens anderen 1% komt daarom vaak terug in dat soort bedenksels.

  2. Complottheorieën, ik geloof er niet in. Maar dat er een financiële elite bestaat die de wereld bestiert, lijkt mij geen onaannemelijke aanname. Geld = Macht. En zolang 95% of zo van al het vermogen in handen is van 5% of zo van de mensheid, geloof ik niet zo in echte democratie. Lang geleden had in ons land de 200 van Mertens, die de dienst uitmaakten en elkaar en slippendragers baantjes toeschoven. Oligarchie heet dat geloof ik. En zelfs communistische revoluties veranderen dat niet.

    1. Ik word al moe(deloos) als ik hun verhalen lees, laat staan dat ik er mee in gesprek zou gaan.
      Vandaag kwam ik ook op internet tegen dat het vaccin bedoelt is om de wereldbevolking te laten afnemen, want dat zou moeten van Bill Gates (of Zuckerberg. Ik ben even kwijt wie als het kwaad werd gezien). De vaccins worden daarom ook als eerste aan de ouderen en de zwakkeren gegeven.
      Dat complotdenken is wel een heel sterk staaltje van omdenken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.