Woonplaatsen (5 a)

Bij het schrijven van het blog over 1964 bedacht ik dat de serie over (mijn) woonplaatsen nog niet was afgerond. In datzelfde jaar verhuisden wij vanuit Gorkum naar Wormer. 

Ook van Wormer werd in de jaren ’60 een film gemaakt. Karren met hooi rijden door de Dorpsstraat. Op de Rooms-Katholieke lagere school zwaaien de nonnen nog de scepter. De mannen komen vooral op de film met een sigaret tussen de vingers. De notabelen rookten een sigaar. De burgemeester zetelde in een fraai herenhuis in het oosten van het dorp.

Het dorp Wormer lag nog vrij geïsoleerd in de Zaanstreek. De Zaanbrug naar Wormerveer, in de volksmond ook wel eens de Lassiebrug genoemd (vanwege de silo’s van Lassie toverrijst) vormde de enige verbinding voor het autoverkeer. Er waren vier beklinkerde hoofdstraten die in elkaars verlengde lagen: de Nieuweweg, de Zandweg, de Dorpsstraat en het Oosteinde. Wij woonden aan de Dorpsstraat. De sloot langs de weg was een paar jaar eerder gedempt.

Wormer met Mon.1940-45 met..
Wormer Dorpsstraat

Het oostelijke deel van het dorp was Rooms-Katholiek met de Mariaschool aan de Mariastraat. In het westelijk deel woonden de Gereformeerden en veel onkerkelijken (de Rode Zaanstreek).

In 1959 werd in Wormer een diep gat aangetroffen in een weiland. Het ontstaan van het gat werd vooraf gegaan door een hoge fluittoon. Zelfs filmploegen uit de USA kwamen verslag doen. Er werd tot 25 meter diepte gegraven, maar niets gevonden.

Enkele inwoners van Wormer wisten het echter zeker: het voorwerp lag op 28 of 29 meter diepte. Er werd echter geen tijd en geld meer in het onderzoek gestoken.

Er was dus kennelijk sprake van een doofpot, anders was er wel verder gegraven als je er zo dichtbij zit. Zo werd er weer een complottheorie geboren. Het voorwerp was óf een onderdeel van een buitenaards vliegtuig of van een Russische spoetnik. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: