De snelle verspreiding van nepnieuws

Gisteren verscheen er een bericht op internet. Het zou hét bewijs moeten zijn dat de Democraten door middel van poststemmen massaal fraude pleegden. Binnen de kortste keren was het bericht (op Twitter) meer dan honderdduizend keer gedeeld. 

Op een Nederlandse site stond uren later het volgende: Donald Trump heeft met overmacht de verkiezingen gewonnen. Hij veroverde Georgia, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin en North Carolina, en ook de belangrijke ‘key’ staten Florida en Texas. In Pennsylvania had hij 700.000 stemmen meer dan Joe Biden, in Michigan 300.000 meer, en in Wisconsin 120.000 meer.

En toen grepen de Democraten in. Ze stopten in deze staten tot 03.30 uur met tellen – iets dat in de hele Amerikaanse geschiedenis nog nooit eerder is gebeurd -, en toverden daarna plotseling honderdduizenden stemmen uit hun hoge hoed – allemaal voor Joe Biden. In Wisconsin kreeg Biden er in één klap 200.000 stemmen bij, en in Michigan ruim 138.000. Trump kreeg er niet één stem bij. Iedereen zal begrijpen dat dit in eerlijke verkiezingen onmogelijk is, zeker niet als de ene kandidaat al ruim voor op de ander ligt.

Ik zou zeggen: geen enkele Democraat zou het in zijn hoofd halen om zoiets onzinnigs te doen. Dan val je toch in één keer door de mand. Heb je opeens een container met alleen maar poststemmen voor Biden gevonden? Dat zou toch wel heel erg doorzichtig zijn!

Ondertussen vervolgt het Nederlandse blog: ‘Luister maar naar Pelosi. Zij heeft gezegd dat het belangrijkste doel van de Democraten… het ‘verpletteren’ van het virus is. Dat betekent een landelijke lockdown met als doel het communisme 3.0 ook aan de USA op te leggen, met een gegarandeerd basisinkomen, hetzelfde wat Boris Johnson nu doet. Degenen die nu op Biden hebben gestemd zullen zich pas in 2021 realiseren wat ze hebben gedaan, en in 2022 van gedachten veranderen. Maar dan is de vrijheid van meningsuiting al om zeep geholpen.’

Ook al kwam de persoon die dit bericht deelde al heel snel met een rectifcatie: het kwaad was al geschied. Waarschijnlijk was de persoon die de rectificatie plaatste onder druk gezet. Of misschien had Twitter dit zelf zo geregeld.

In werkelijkheid bleek de screenshot gebaseerd te zijn op een typfout bij één bron tijdens de berichtgeving van de uitslagen in Wisconsin. Die typfout werd al heel snel gecorrigeerd. Maar toen was het kwaad al geschied.

Voor duizenden lezers was het inmiddels dé bewezen waarheid. En die laten zich niet meer corrigeren. Dat krijg je als je maar één bron raadpleegt en als je al zo bent voorgeprogrammeerd in het complotdenken. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.