De relationele grondwet

De relationele grondwet vloeit voort uit het werk van prof. Iván Böszörményi-Nagy. Omdat zijn tweede naam te lang is om te onthouden gebruiken mensen doorgaans zijn laatste naam. Maar die moet je weer heel anders uitspreken dan wat er staat. Je schrijft Nagy en je zegt Nodzj. Ik heet Henk. Spreek uit: Hanz. 

1. VERANTWOORDELIJKHEID

Alle mensen hebben recht op eigen verantwoordelijkheid. In die verantwoordelijkheid tel je mee en word je bevestigd in je volwassen-zijn. Als volwassene neem je verantwoordelijkheid voor de consequenties van je gedrag.

Soms word je boos en dan ga je door het lint. Daar mag je op aangesproken worden. Je ontduikt je verantwoordelijkheid niet door te zeggen dat de ander jouw boos heeft gemaakt en dat het allemaal aan je jeugd ligt. Het antwoord dat je aan de ander geeft is dat je zelf ver-antwoord-elijk bent voor je gedrag en dat je daar ook de consequenties van zult dragen. 

2. IDENTITEIT

Je mag zeggen wat je zegt, voelen wat je voelt en vinden wat je vindt. Dat staat niet los van je eigen verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid nemen voor samenwerking wil zeggen dat je wilt meebuigen om samen tot oplossingen te komen.

Je bent een eigen 'ik', los van én verbonden met de ander. Je hebt je eigen plek in de contacten met anderen. Je hoeft jezelf niet te laten overspoelen door de ander, maar eigen identiteit houdt evenmin in dat jouw ik wet moet zijn voor het denken en voelen van de ander. De eigen identiteit komt pas echt tot uiting als je ook durft mee te buigen met de ander (Martin Buber: Ik-Gij). 

3. RESPECT

Je toont respect voor de verschillen. Je bestrijdt ze niet, omdat je er niet mee om kunt gaan. Je benut ze, want juist in de verschillen liggen mooie kansen voor samenwerking.

In zekere zin komt deze vorm van respect in de buurt van het 'Agree to Disagree'. Je hebt je eigen ideeën, die leg je naast die van de ander, zonder direct de strijd aan te gaan. Je intentie is niet Tegen, maar Samen. Zonder mijn ideeën weg te poetsen luister ik naar wat ik van jou kan leren en meenemen. 

.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “De relationele grondwet”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.