De J is van Jena

In de deelstaat Thüringen ligt Jena. Ik wist het niet, maar het blijkt dat het de geboorteplaats is van Bernhard von Lippe-Bisterfeld, de opa van onze huidige koning, Zijne Doorluchtigheid Koning Willem Alexander. 

Na een lange afdaling fietsen we de stad binnen, door een paar mooie straten met huizen van rond de (vorige) eeuwwisseling toen de economie ‘booming’ was.

Straat met veel Jugendstil in Jena

Wat is opvalt is de prettige sfeer in de stad. Het is een ‘kleine Grosstadt’, vergelijkbaar met Alkmaar. De voordelen van een centrumplaats, maar niet de massaliteit van de grote stad.

Opmerkelijk is dat de stad (met ruim 100.000 inwoners) al een eeuw lang een tramlijnenstel heeft. Dat verwacht je niet bij dat aantal inwoners. Maar in de voormalige DDR hebben meer kleinere steden een tram, zoals Halberstadt (met 40.000 inwoners).

In de Tweede Wereldoorlog werd Jena zwaar verwoest door Amerikaanse bombardementen, waarvan het zwaarste enkele weken voor de capitulatie van Duitsland plaatsvond. In 1953 vond er een volksopstand plaats tegen de communistische regering van de DDR. Na die Wende won die Linke (de voormalige communistische partij) bijna alle verkiezingen, maar in 2019 kregen de Groenen evenveel zetels in de gemeenteraad.

Het stadscentrum van Jena

In het centrum is een aantal historische gebouwen herbouwd, maar er is ook veel nieuwbouw.

Wie iets heeft met microscopen, verrekijkers, sterrenkijkers of fototoestellen kent Jena vanwege de optische industrie. De stad is een bekend industriëel centrum door het bedrijf van Carl Zeiss. Ook heeft men hier het pedagogische Jenaplan bedacht.

De stad oogt ruim, mede dankzij parken en pleinen. Het viel ook op hoe stil het er was. Het was zaterdagmiddag en dan zijn in veel Duitse steden de winkels dicht…. Dat heeft ook zijn voordeel….

De omgeving van Jena

Naast de oudere gebouwen vind je in Jena hoogbouw en moderne architectuur. Dat tekent een beetje de stad: in historisch opzicht belangrijk, maar ook van economisch belang. En zelfs met een eigen universiteit.

Bijzonder is dat de stad één van de warmste plaatsen van Duitsland is. De oorzaak is de ligging in het Saaledal, met de stad tegen de op het zuiden gelegen hellingen aan. Eenmaal buiten de stad, dan moet je weer klimmen, tenzij je het rivierdal volgt. Eenmaal boven heb je prachtige panorama’s van de omgeving.

Wij waren op de fiets in Jena. Je kunt er ook met de trein komen via de Saalebahn. Dat gaat sneller. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.