Coronavirusontkenning

COVID-19-negationisme, of de ontkenning van het coronavirus komt voor in verschillende vormen. Sommige zijn duidelijk herkenbaar als een vorm van negationisme, andere zijn wat beter "verpakt" om de ware intentie van ontkenning niet te sterk te laten uitkomen. 

“Aanhangers van coronavirusontkenning zijn niet de mensen die er ziek van zijn (zoals aan een beademingstoestel liggen in het ziekenhuis), die de zieke mensen behandelen (artsen, verpleegkundigen) of op eender welke manier proberen te helpen met het voorkomen van de verdere verspreiding van het virus.

Het zijn wel de mensen die van dit virus gespaard zijn gebleven, maar die de pandemie en de coronamaatregelen beschouwen als een ongemak en dus een excuus fabriceren om hun gewone leven voort te kunnen zetten, ongeacht de potentieel dodelijke gevolgen voor andere mensen in het land. “

Ontleend aan de site HoaxWiki, die o.a. de volgend vormen van ontkenning onderscheidt: 

COVID-19 ontkenning of minimalisering

Deze vorm van negationisme is de meest duidelijke van allemaal, en stelt dat er helemaal niet zoiets bestaat als COVID-19. Er is dan ook helemaal geen sprake van een pandemie. Een voorbeeld hiervan was Donald Trump, die bij de aanvang van de besmettingen beweerde dat COVID-19 slechts een “Democratische hoax” was. Een variant is de covid-19 minimalisering. Het virus bestaat wel, maar het is niet erg gevaarlijk, ‘een gewoon griepje’.

Ook het vorige week verspreide verhaal dat er helemaal geen covid-19 patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen liggen past bij deze vorm van ontkenning.

COVID-19 als springplank naar een dictatuur

Deze vorm van negationisme meent dat COVID-19 een voorwendsel is van de overheid om zichzelf ongeziene macht toe te eigenen en zodoende een dictatuur te installeren. Het virus is verzonnen om daarmee over de hele wereld de macht te kunnen grijpen.

Opmerkelijk is dat veel van deze negationisten bewondering uiten voor rechtse dictaturen. In dat verband lijkt het verzet zich niet tegen repressieve overheden als zodanig te keren, maar tegen overheden die niet rechts genoeg zijn danwel te links zijn.

De maatregelen werken niet

Het corona-sceptisch denken gaat vrijwel altijd samen met verzet tegen de maatregelen rond corona. Immers, als iets niet gevaarlijker is dan een griepje, waarom moeten er dan zulke zware maatregelen worden genomen.

Er zijn echter ook mensen die de ernst van het virus niet ontkennen, maar die de maatregelen disproportioneel vinden. Ze verzetten zich tegen de lock-down, tegen het dragen van mondmaskers, vinden sociale afstand onzin en met meer hygiëne verlaag je zelfs de weerstand.

Kom niet aan mijn vrijheid!

Er zijn mensen die het recht op individuele vrijheid centraal stellen. Die vrijheid staat boven alle andere regels. Een voorbeeld is de wapenlobby in de USA. Als de overheid het wapenbezit aan banden legt betekent dat volgens hen een grove inbreuk op de persoonlijke vrijheid. Deze mensen hebben geen boodschap aan het verhaal dat de maatregelen niet werken: ze mogen gewoon niet omdat elk mens mag doen waar hij zelf zin in heeft. Veel rechts-radicale mensen voelen zich tot deze gedachte aangetrokken.

Antivaxxers

Een aparte groep wordt gevormd door de antivaxxers. In de meest extreme vorm zien zij de uitbraak van covid-19 als een verzonnen verhaal en een voorwendsel om de wereldbevolking massaal te vaccineren. ze menen ook dat daarom andere medicijnen geboycot worden. Daarbij wordt zowel de WHO genoemd als de naam van sponsor Bill Gates, die rijk zou willen worden van de verkoop van een vaccin. En ook al bestaat er nog geen goedgekeurd vaccin: het is voor de antivaxxers al wel bewezen dat het gif zal gaan bevatten.

De afgelopen maanden zijn we overspoeld door tal van tegenstrijdige theorieën over covid-19. Ik denk ook dat we massaal in verwarring verkeren. En of de maatregelen effectief en proportioneel zijn: het is nog te vroeg om daar een goed oordeel over te kunnen hebben.

Maar dat er sprake zou zijn van een complot: daar geloof ik geen klap van. Of - om te spreken in de termen van virusontkenners - daar ben ik nog niet wakker genoeg voor. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

7 gedachten over “Coronavirusontkenning”

  1. Kort door de bocht reactie. Ik werk in een huisartspraktijk en je wilt niet wéten hoeveel mensen voor onzin komen. Ik heb ál een uur hoofdpijn. Ik zou graag mijn bloedgroep willen weten, mag ik geprikt worden? Ik krijg jullie telefonisch niet te pakken, dus ik kom maar langs.
   En ook nog steeds ook hoestend en proestend in de wachtkamer gaan zitten.
   Dus ik snap dat briefje wel.

 1. Ik denk niet dat je de twijfelaars en ontkenners zo makkelijk in categorieen kunt indelen. Maar als dat wel zo is, dan geeft het toch te denken de onze Nederlandse opperviroloog behoort tot de zelfde groep als Trump, zij het in de sub categorie “Het virus bestaat wel, maar het is niet erg gevaarlijk, ‘een gewoon griepje’. ”

  Zijn misleidende videootje is van Youtube verwijderd en hij vertelt nu een ander verhaal, maar de ontkenning maakte alles wat in het Nederlandse Corona beleid volgde ongeloofwaardig.

  In welke categorie horen onze Nederlandse bewindslieden:

  Rutte die het Nederlands volk vertelt dat handen geven niet meer veilig is en direct daarop volgend, in de zelfde presentatie, Van Dissel een hand geeft. Sneller kun je een argument niet ontkrachten.

  Later de minister van Justitie die hoge boetes en een strafblad regelt voor de bevolking die onvoldoende afstand houdt en daarna die regels zelf overtreedt.

  De regering reageert met vermindering van de strafmaat, om die minister te beschermen. Maar zo ook aangeeft dat het allemaal zo erg niet is.

  Van Dissel die maandenlang beweert dat mondkapjes niet beschermen, de regering die dat standpunt bevestigt, waarna blijkt dat de kapjes alleen maar schaars waren door bezuinigingsbeleid en daarom voor de meest kwetsbaren niet gebruikt mochten worden.

  De regering die gebruik van mondkapjes ontmoedigt, om het daarna te verplichten.

  In welke categorie moet je die mensen plaatsen?

  1. @ Vlierbloesem: als er sprake is van voortschrijdend inzicht vind ik het prima. Het kan natuurlijk dat je op basis van nieuwe inzichten je beleid gaat veranderen. Het is wel chique als je dan meldt dat je er inmiddels anders naar bent gaan kijken. Desnoods met excuses voor de verwarring.
   Zwalkend en tegenstrijdig beleid, dat moet je in een crisis niet hebben.
   Zo zag ik vandaag in de trein de mededeling: “Reis alleen met de trein als het strikt noodzakelijk is.” Het volgende bericht was een uitnodiging voor een stedentrip naar Maastricht…

   1. Ik zit in inmiddels weer volle metro’s met mensen die tig tasjes met kleding bij zich hebben, dus heerlijk geshopt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.