Kinderen overleden door het dragen van een mondkapje?

Op internet circuleren berichten dat er kinderen in Duitsland overleden zouden zijn als gevolg van het dragen van een mondkapje.

Zo maakt de Stichting Vaccinvrij op de website melding van dit verdrietige feit. “Kinderen overleden als direct gevolg van het dragen van mondkapjes” zo luidt de kop van een blog op deze stite. Op sociale media wordt het aantal van vier kinderen genoemd.

Maar je weet het natuurlijk niet in deze tijd. Zijn die kinderen overleden als gevolg van het dragen van een mondkapje? Waarom lees je dat dan niet in de Duitse kranten en kwam het niet op de Duitse TV? Weet je het antwoord niet? Ben je nog niet wakker? Dat komt natuurlijk door de censuur! Het bericht kwam de overheid niet goed uit, dus mocht het niet gepubliceerd worden.

Een onderzoeksjournaliste (Kathrin Wesolowski) ging op zoek naar de achtergrond van de vier ‘gevallen’.

Het eerste bericht kwam uit Büchelberg in Rheinland-Pfalz. Daar overleed een 13-jarig meisje in een schoolbus. In de sociale media wordt geschreven dat de buschauffeur van haar eiste dat ze een mondkapje op zou zetten in de bus, terwijl ze een medische verklaring bij zich had dat ze géén mondkapje hoefde te dragen.

Eeven later werd er op dezelfde sociale media het bericht verspreid dat het meisje kerngezond was en dat ze dus alleen door het dragen van een mondkapje overleden kon zijn. Het is wel een wat wonderlijke combinatie: een medische verklaring en tóch kerngezond…

Nog voordat er een oorzaak van het overlijden van het meisje bekend was verspreidde een Dr. Birgit Malsack-Winkelmann (volksvertegenwoordiger voor de AfD) al het gerucht dat de oorzaak het dragen van een mondmasker was. Daarmee was de toon gezet. Inmiddels is er obductie gepleegd, maar de artsen kunnen geen oorzaak vinden van het overlijden van het meisje.

Op verzoek van de ouders is er inmiddels een tweede obductie gedaan waarbij de vraag mee is genomen of de dood van het meisje mogelijk verklaard kan worden door het dragen van een mondmasker. Je mag verwachten dat – als het dragen van een mondmasker mogelijk de oorzaak van het overlijden van dit meisje zou zijn geweest – dit inmiddels al (door de ouders) was bekend gemaakt. Het ziekenhuis geeft – vanwege hun beroepsgeheim – géén verklaring aan de pers.

Nieuw bericht: Op 20 oktober concludeerde het Gerechtshof van Karlsruhe dat het overlijden van het meisje niet te maken heeft met het moeten dragen van een mondkapje. De ouders verzoeken de media om afstand te nemen van het bericht dat een mondkapje de doodsoorzaak zou zijn.   

In Schweinfurt zou een 6-jarig meisje om zijn gekomen als gevolg van een CO2 vergiftiging. Dat bericht is gecheckt. De politie meldt dat er de afgelopen tijd géén kind is overleden in Schweinfurt en dat wordt bevestigd door het ziekenhuis, de scholen en de gemeente. De politie heeft een bericht op Twitter gezet: als je deze informatie verspreidt, check dan eerst of het klopt.

Conclusie: er is de afgelopen periode geen meisje overleden in Schweinfurt. 

Ook in Wiesbaden zou een kind zijn overleden als gevolg van het dragen van een mondkapje. Bij noch de politie, noch de brandweer is een geval bekend van het overlijden van een kind in de afgelopen periode. Ook heeft er geen begrafenis van een kind plaatsgevonden.

Conclusie: er is in Wiesbaden in de afgelopen weken geen kind overleden, dus er is geen sprake van een sterfgeval als gevolg van het dragen van een mondkapje. 

Het vierde geval zou zich hebben voorgedaan in het Noorden van Sleeswijk-Holstein. Ook daar zou een kind zijn overleden als gevolg van het dragen van een mondkapje. Onderzoeksjournaliste, Kathrin Wesolowski, kan niemand vinden die deze dood kan bevestigen. De politie in deze regio belt zelfs rond met politiebureaus in de omgeving. Ook is het Gesundheitsambt gevraagd. Niemand heeft weet van het overlijden van een kind in de afgelopen weken.

Ook in Sleeswijk Holstein is in de afgelopen weken geen melding gemaakt van het overlijden van jong kind. Er is wel een 13-jarige jongen overleden, maar in een andere regio en niet als gevolg van het dragen van een mondkapje. Het bericht dat daar een jong kind is overleden als gevolg van het dragen van een mondkapje is onwaar.  

De conclusie van Kathrin Wesolowski is dat bepaalde mensen en organisaties deze berichten kennelijk vanuit het oogpunt van politiek gewin verspreiden. Ook wordt er niet de moeite genomen om de berichten te checken op juistheid.

Eigenlijk zou ik een double check moeten doen. Heeft mevrouw Wesolowski haar onderzoek wel goed uitgevoerd? Maar daarvoor ontbreken mij de middelen. Vooralsnog houd ik het er op dat dit bericht over de kinderen in Duitsland fakenews is.

Ondertussen gaat de Stichting Vaccinvrij vrolijk verder met het verspreiden van dit nepnieuws. Ik heb de Stichting gevraagd om het bericht te rectificeren, maar ik heb geen antwoord gekregen.

In een blog van vorige week schrijft de Stichting dat we door de media bang worden gemaakt, maar dat de wetenschap en de cijfers ontbreken. Volgens mij maakt de Stichting juist mensen bang, namelijk voor het dragen van een mondkapje.

Als je zo zonder feitencheck je berichten blijft verspreiden maak je als Stichting ook andere berichten op je website ongeloofwaardig. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

3 gedachten over “Kinderen overleden door het dragen van een mondkapje?”

  1. Wat ik inmiddels meen een beetje begrepen te hebben: Veel mensen doen aan feel-thinking. Zoals de hoop de vader van de gedachte kan zijn, zo geldt dat ook voor angst bijvoorbeeld. Eigenlijk is het helemaal geen thinking, al klinkt het soms nog zo rationeel. Hun denken wordt compleet beheerst door emoties. Argumenteren met zo iemand is voornamelijk uitputtend en weinig effectief. De objectieve component ontbreekt volkomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.