Even Tineke uitlaten (2)

We bevonden ons op de Maasboulevard in Spijkenisse. Omdat veel mensen aan het water willen wonen wordt daar torenhoog gebouwd. Het internationale forum 'skyscraper-city' heeft zelfs Spijkenisse op de site gezet. Oftewel: waarin een boerendorp hoog kan zijn.

Dat voormalige boerendorp bestaat niet meer. Spijkenisse is een soort Purmerend, maar dan in Zuid-Holland. Een plukje oud (in dit geval een zich krommende dijk met een paar zijstraten) temidden van eindeloze bloemkoolwijken. De plaats telt ruim 70.000 inwoners.

De belangrijkste OV-verbinding zijn de beide metrolijnen naar Rotterdam. Je kunt links om en rechtsom. In beide gevallen kom je uit op het Centraal Station. Linksom is goedkoper.

Na onze lunch op de Maasboulevard leid ik Tineke gewoon op mijn richtinggevoel zo groen mogelijk door de stad. Gelukkig loopt er een oude dijkweg al kronkelend tussen de eindeloze nieuwbouwwijken door. We kijken neer op eindeloze rijen pannendaken van eengezinswoningen die kris-kras lijken te zijn neergezet in het land. Als je op leeftijd bent loop je de kans om je huis niet meer terug te kunnen vinden waarna je gedwongen wordt opgenomen op een gesloten afdeling van huize Avondlicht, waar de cliënt zoals gebruikelijk helemaal centraal staat en geen bezoek mag ontvangen vanwege corona. Maar dit terzijde.

Uiteindelijk komen we prima uit waar ik naar toe wilde: het veer van Hekelingen (links onder op de kaart). De Queen Jacqueline maakt tientallen malen per dag de overtocht naar Nieuw Beijerland. Het is één van de drukte veerponten van Nederland.

De Queen jacqueline tussen Hekelingen en Nieuw -Beijerland

Opvallend is dat mondkapjes niet verplicht zijn terwijl je het veer van Rozenburg niet op komt als je geen mondkapje draagt. Je moet hier contant betalen, terwijl je in Rozenburg alleen maar vooraf en digitaal een kaartje kunt kopen. Het veer van Rozenburg is de helft duurder dan dat van Hekelingen en vaart veel minder vaak. Zoek de verschillen.

Molen in Nieuw Beijerland

We zijn door onze watervoorraad heen. Soms lijk ik wel een kameel. Dan rijd ik door de fietswoestijn op 2 liter water. De frisdrank heb ik afgeschaft sinds ik gehoord heb dat je er niet alleen dik van wordt, maar dat de tanden dan ook vanzelf uit je mond vallen. Ik sta liever met mijn mond vol tanden. Zonder omwegen leid ik Tineke naar de plaatselijke kraan. Dat is ook weer handig, een echtgenoot die plaatselijke kranen weet te vinden.

Landschap in de Hoekse Waard

In Nieuw -Beijerland lopen veel dames in rokken en zo de wind waait zo waaien hun rokken, maar het is vandaag windstil en er is geen sprake van opwaaiende zomerjurken. Dat kan ook niet, want de herft is begonnen. We fietsen het dorp uit langs een kolossaal nieuw kerkgebouw en daarna de rechte polder in.

De Hoekse Waard bestaat uit een bonte verzameling van zo'n zestig polders die bijna allemaal in de loop van een lange reeks van jaren na de Sint Elisabethsvloed in 1421 op de zee herwonnen waren. Elke polder kent zijn eigen wegenstructuur. Het grootste deel van het land wordt gebruikt voor landbouw. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Even Tineke uitlaten (2)”

  1. Dag Heer Henk, Als Tineke meefietst ben je nog grappiger. Maar je zegt vast niet alles wat je denkt; ik zou in een deuk liggen tijdens een fietstocht met jou. En veel opsteken van een gebied waar ik heel mijn leven vlak bij gewoond heb. Ik ben in Bolnes, vlak bij een brievenbus, opgegroeid. Weet je dat ik als kind het boek van je opa gelezen heb? Het wonder van de 19e eeuw. En Dispereert Niet niet, maar die stond altijd in de boekenkast van mijn opa en oma. Dat Wonder sprak me meer aan. Mijn opa Smilde van de Bergsingel 109a is in de oorlog in Vught opgeborgen. Het mooie verhaal is dat hij op de verjaardag van zijn vrouw thuiskwam. Dit Michielsgestel en jouw vader. Vandaag voor het eerst met een mondkapje op gelopen. Kaas aan de voet van de Laurenskerk gekocht. Hij sloeg net 12x. Marja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.