Even Tineke uitlaten (1)

Het was dinsdag en het was mooi weer. Ik zei tegen mijn wettige huisgenote dat ze nodig een eindje op de Batavus Dinsdag moest gaan rijden. Indien gewenst kon ik haar wel begeleiden.

Nu kennen jullie Tineke niet. Ze heeft een bepaalde gebruiksaanwijzing. Ze meent dat het huishouden eerst ‘af’ moet zijn voordat ze de deur uit kan. Mijn ervaring is dat haar huishouding nooit af is. Dus dan kom je ook de deur niet uit. Ik sprak en zeide dat het misschien wel de laatste mooie dag van het jaar was. “Daar heb je ook weer gelijk in” zei Tineke. Zo is ze wel. Af en toe geeft ze mij gelijk.

Dat de huishouding nooit af is ligt overigens niet aan Tineke. Een huishouden is nooit ‘af’. Het is eigenlijk een cyclus aan bezigheden die zich voortdurend herhaalt. Het is net zoals het schilderen aan de Golden Gate Bridge bij San Francisco. Als de schilders de noordzijde hebben bereikt kunnen ze weer aan de zuidzijde beginnen. Alleen een aardbeving kan een einde aan die cyclus maken. Maar dat wil je ook niet. Er woont familie in de buurt.

Er moest nog van alles gedaan worden. Bovendien had Tineke nog een gesprek met een mevrouw die de Nederlandse taal en de dokter niet begreep. Uiteindelijk konden we pas na twaalven de Batavus Dinsdag bestijgen. Het was nu dus een Batavus Halve Dinsdag.

Vanuit ons huis kun je vier kanten uit en wij gingen één van die vier kanten uit. We begaven ons in zuidelijke richting. We meenden namelijk dat je dan bij zuidenwind op de terugweg wind mee hebt. ‘Niets is veranderlijker dan het weer’ sprak de Griekse filosoof Athanasios Panagiotopoulos, maar je moet toch érgens beginnen. We begonnen bij ons huis en fietsten bijna rechstreeks Schiedam binnen. Zó eenvoudig kan het leven dus zijn…

Benelux-fietstunnel

In Schiedam raakte de weg zoek. Er werd aan de weg gewerkt, maar de borden met de alternatieve route waren ook weg gewerkt. Je kunt namelijk bijna helemaal groen de Beneluxtunnel bereiken. Nu fietsten we even om via een buitenwijk maar kwamen uiteindelijk weer op de groene route en bij de Beneluxtunnel uit. Bij de afdaling testte Tineke haar maximum-snelheid uit. Haar fiets kan 48 kilometer per uur.

Zicht op Spijkenisse (foto op een andere dag genomen)

Aan de overzijde passeerden we Pernis, daarna fietsten we parallel aan de Betuwelijn, we kwamen door Hoogvliet, dat door de gemeente Rotterdam grondig wordt gerenoveerd en van gespuis wordt ontdaan en kwamen daarna over de brug over de Oude Maas.

Daarna zegen we neer op een banke aan de Oude Maas aan de Maasboulevard die wordt gedomineerd door een aantal torenhoge woontorens, waarvan de Rokade (113 meter hoog) de hoogste is.

Oude Maas bij Spijkenisse met links de verkeersbrug en aan de overzijde Hoogvliet en Zalmplaat
De middagzon scheen mild en een deel van de bevolking van Spijkenisse deed nog wat late zon op voordat de komende strenge winter invalt. Ons viel het hoge aantal scootmobiels en E-bikes op. Wij waren met onze fietsen zonder trapondersteuning een grote uitzondering. We trokken dan ook veel bekijks. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Even Tineke uitlaten (1)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.