Over een verkeerd gerichte actie en een zielige influencer

De auteurs Willem Engel en Jeroen Pols van de site van Viruswaarheid weten het allemaal erg zeker. En als ze het niet zeker weten proberen ze hun gegevens op te blazen. Hoe groter de aantallen, des te meer je kunt vermoeden dat je met fakenews te maken hebt. 

Daar zijn de beide heren niet op aanspreekbaar. Voor een reactie is op hun website geen plaats. Waarschijnlijk met als argument dat de heren het te druk hebben met actievoeren.

  1. Verpleeghuis

Eén van hun acties die op Facebook werd gepost was tegen een Brabants verpleeghuis gericht. Ik ben geen lid van Facebook, dus ik kan deze informatie niet checken. Maar wat ik begrijp uit de media is dat er ‘even een doe-opdracht tussendoor’ kwam, gevolgd door het telefoonnummer van het woonzorgcentrum.

Ik heb ook grote vraagtekens bij de lock-downs van zorginstellingen. Maar ik denk toch: 'Hoe haal je het in je hoofd? Is het je in je bol geslagen? Heb je nou werkelijk geen enkel idee hoe het er aan toe gaat in de zorg?' Het besluit in Noord-Brabant is genomen door de plaatselijke GGD in samenspraak met de verpleeghuisarts van de locatie. 

Maar wie moeten de klappen opvangen? Niet degenen die dit besluit hebben genomen. Een woordvoerder van het woonzorgcentrum zegt dat ‘enkele bellers beloofden ook onze medewerkers helemaal kapot te zullen maken’. En dat ging zo acht dagen door. Dat kwam boven op de emotionele gesprekken met familieleden, mantelzorgers en onze bewoners zelf naar aanleiding van de sluiting.

Dit belgedrag is net zo verkeerd geadresseerd als wanneer er een oproep zou komen om de conducteurs van de NS lastig te vallen omdat de treintarieven omhoog zijn gegaan. 

2. Een zielige influencer

Uiteraard hebben de heren Engels en Pols zich ook met de TV-uitzendingen bemoeid waarbij twee ‘influencers’ het woord deden in het kader van de actie ‘Ik doe niet meer mee’. Dit is het commentaar:

“Uit verschillende bronnen komen signalen dat journalisten en andere influencers aanzienlijke betalingen ontvangen om de corona-fictie van de overheid in stand te houden. Afwijkende meningen worden met haatcampagnes vanuit de media onschadelijk gemaakt. Zo werd Famke Louise bij Jinek  live op televisie geslacht in een ongelijke strijd.  Op de argumenten van Famke werd niet ingegaan. De fictie blijft in stand met retoriek en morele argumenten.”

Deze vaagtaal rond de bronnen wordt opvallend vaak gebezigd door Viruswaarheid. Er wordt een waar schimmenspel opgevoerd. En wat het optreden bij Jinek van Famke Louise betreft zou ik zeggen: oordeel zelf.

Zie: https://www.gids.tv/video/257247/jinek-gemist-famke-louise-ik-ben-geen-schijt-aan-anderhalvemetersamenleving

3. De financiën van Viruswaarheid

Tenslotte: mocht je toch Viruswaarheid financieel willen ondersteunen: “Steun ons in deze belangrijke missie. Uw bijdrage, groot of klein, is hard nodig en wordt zeer gewaardeerd.”

Het geld komt op rekening van de Stichting Dancamundo in Rotterdam. Dus niet op de rekening van de Stichting Viruswaarheid. Het is wel hetzelfde adres. Willem Engel heeft het op een filmpje uitgelegd hoe het zat. Het was een foutje van de ING. Ik ben benieuwd wanneer dat foutje wordt hersteld. Vooralsnog vind ik het allemaal een beetje schimmig. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.