De B is van Binche

Binche stond al héél lang op mijn wensenlijstje. Vlak voor de lock-down van het afgelopen voorjaar fietsten we naar Binche.

Achteraf gezien was dat een gevaarlijke excursie. Binche is namelijk de carnavalshoofdstad van België. Er is zelfs een carnavalsmuseum. En carnaval en corona schijnt nogal met elkaar in verband te staan.

Binche ligt in de zuidelijke provincie Henegouwen, ongeveer op de lijn tussen Bergen (Mons) en Charleroi. 

Binche was in het verleden omgeven door een twee kilometer lange stadsomwalling compleet met maar liefst 30 torens. Zelfs bij het wereldkampioenschap schaken hebben beide partijen maar twee torens. Dus kun je nagaan hoe belangrijk Binche was.

Druk verkeer in Binche

Koningin Maria van Hongarije liet hier in de 16e eeuw een enorm renaissance-paleis bouwen. Ze liet min of meer uit baldadigheid het paleis van koning Hendrik II van Frankrijk afbranden. De mensen hebben het wel over destructieve koningen, maar de koninginnen waren ook geen lieverdjes. Deze actie kwam Maria duur te staan. De koning woonde immers om de hoek. En zie dan maar eens op tijd een leger uit Hongarije over te laten komen in een tijd dat er nog geen fietsen waren. Hendrik II liet de hele stad inclusief het paleis van Koningin Maria platbranden. Toen was het voorlopig uit met de pret.

Binche is nog een tijdje in ‘Nederlandse’ handen geweest. Maar het was in deze grensstreek (niet zo ver van de grens met Frankrijk) voortdurend stuivertje wisselen van eigenaar. In 1579 ging de stad over van de ‘Staten’ (de Nederlanden en omgeving) naar de Spaanse overheid, in 1668 werd het een Franse stad, vanaf 1696 was de stad weer Spaans. Uiteindelijk werd de stad Belgisch. En dat betekent doorgaans dat er sprake is van een nogal rommelige infrastructuur.

Eén van de weinige gerestaureerde delen van Binche

We hadden een zeer historisch stadje verwacht en er staan ook honderden mooie oude huizen. Maar helaas dendert er ontzettend veel verkeer door de oude straten. Het op de foto zetten van een gevel gaat met grote gevaren gepaard.

Tijdens de industriële revolutie schijnt Binche opnieuw welvarend te zijn geweest. Daarom zal er een naar verhouwing omvangrijk station zijn gebouwd. In de jaren ’70 ging bijna alles op de fles. Dat verklaart waarschijnlijk de desolate toestand van de huizen en gebouwen. Anton Pieck zou er trouwens graag hebben getekend. Dat is dan weer de charme als je geen geld hebt voor grootscheepse restauraties.

Binche is een aardig stadje om eens te bezoeken, maar er zijn in België mooiere oude steden. Je kunt er met de trein komen of op de fiets. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

5 gedachten over “De B is van Binche”

  1. Dag Henk, Blanche, nog nooit van gehoord. Ik begrijp dat je het niet moet wagenommet den automobiel naar B. te galopperen, want dan kan je wel eens afgebrand worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.