Henk Goes verder (slot)

Na Bruinisse fiets over de dam van het Grevelingenmeer Zeeland uit en Zuid-Holland in. 

Het wordt een stukje frisser, want de wind komt opeens uit het noorden. De laatste etappe wordt dus zwaarder. Althans: voor mensen die tegenwind zwaarder vinden dan wind mee.

Oude Tonge laat ik links liggen en in Nieuwe Tonge neem ik een route door de

Laagstaande zon bij Den Bommel

buitenwijken. Daar is dus geen klap aan. Het had ook een nieuwbouwwijk van Obdam of Zevenbergen kunnen zijn, om maar een paar dwarsstraten te noemen.

Na Nieuwe Tonge volg ik de kortste route naar de volgende dam: door en over het Haringvliet. De zon staat ondertussen laag aan de horizon. Voordat ik op de dam ben volgen nog een paar kilometers aan slikken, oftewel nieuwe natuur.

Zonsondergang boven het Haringvliet

Halverwege de dam krijg ik te maken met een driekeuzemenu: links aanhouden richting Rotterdam of richting Dordrecht, of rechtsaf richting Noord-Brabant. In dat laatste geval zou ik weer wind mee hebben, maar er rijdt in dat gebied maar één stoptrein per uur.

Vroeger sliep ik wel eens in een hooiberg, maar tegenwoordig ben ik Swiebertje niet meer. Het wordt linksaf, maar dat leidt tot de volgende noodzakelijke keuze: rechtdoor naar Rotterdam of rechtsaf richting Dordrecht.

Ik fiets door de buitenwijken van Numansdorp. Jullie denken misschien dat Numansdorp geen buitenwijken heeft. Ik kan je vertellen: die buitenwijken gaan eindeloos door al zou je dat niet verwachten in een dorp met nog geen 9.000 inwoners. Ik begrijp het ook allemaal niet en nog minder nu het donker is geworden. Later onderzoek op internet leert mij dat er 4000 huizen staan. Het dorp groeit nauwelijks, dus de uitbreiding heeft met verdunning te maken: steeds minder mensen op één adres. Goed, wij wonen ook met twee personen in één huis. En een poes, dat wél.

Mochten jullie de paltrok-molen zoeken die in Numansdorp stond: die is niet afgebrand, maar verplaatst. Hij staat nu in het Openluchtmuseum van Arnhem. In Numansdorp woont Roderick Glastra, die tweevoudig wereldkampioen sledehondenrennen is. Dat begrijp ik niet. Numansdorp in één van de minst sneeuwrijke plaatsen van Nederland. Veel tijd om daar over na te denken heb ik niet: ik moet weer verder.

Watertoren van Strijen

Nog steeds fiets ik kaartloos door het schemerdonker en in dier voege kom ik in Strijen uit. Bij een huis waar binnen geklust wordt stap ik even af. Een neef heeft hier een huis gekocht. Is dit soms zijn huis? Nee, die neef is kaal en deze verbouwer heeft een bos haar. Dat is hem dus niet.

Opkomende maan (links) en rechts het tracé van de HSL door en onder Mookhoek

Strijen blijkt een wonderbaarlijk dorp te zijn, merk ik, want nadat ik het dorp denk te zijn uitgefietst begint het opnieuw. Mogelijk fiets ik rondjes. Of het dorp bestaat uit losliggende onderdelen. Even voorbij een watertoren fiets ik toch echt weer de duisternis in.

Kerkje van Mookhoek

Bij het volgende dorp klinkt nadrukkelijk geraas. Het is Mookhoek, waarvan ik zou denken dat het in Noord-Limburg ligt maar het verpoost in Zuid-Holland. De plaats heeft nog geen 450 inwoners, dus het leven is er overzichtelijk. De HSL davert langs en onder het dorp door: dat is dus het geraas wat ik hoor. ’s Nachts rijden hier geen treinen, dus de nachtrust wordt niet verstoord. Rechts van mij komt de maan groots boven de horizon.

Het voormalige stadhuis van Dordrecht

Voor ’s Gravendeel duik ik de Kiltunnel in. Het is er warmer dan in de kille buitenlucht.

Door de eindeloze woonwijken van Dordrecht fiets ik naar het station. Daar moet ik maar liefst drie kwartier wachten op de (jawel) laatste intercity naar Delft. Ik had even niet op de klok gelet: is het al zó laat?

Ik fiets nog maar even een rondje door de historische binnenstad van de oudste stad van Holland. Daarna vervoeg ik me met fiets en mondkapje bij de trein. De Strava fietsteller heeft er vandaag 156 fietskilometers bij opgeteld. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

4 gedachten over “Henk Goes verder (slot)”

 1. Prachtig hoe jij jouw fietstochten in beeld brengt.
  Ik vergeet niet dat jij me een tijd geleden op een van mijn berichten gereageerd hebt
  Ik fiets en fotografeer en jij fotogafeert en fiets.
  En dat doe ik ook, ik fiets enkel om foto’s te maken en niet omgekeerd
  .
  Zoals ik ok nu weer gedaan heb
  https://groetenuittienen.blog/vroege-herfstwandeling-in-tienen-15-09-2020/
  Groetjes Theo
  En nog veel Fiets en Fotoplezier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.