Lange treinreis

Gisteren had ik vijf uur lang besprekingen in Friesland. Om daar te komen en weer terug te reizen moest ik acht uur lang met de trein. Met mondkapje.

Om met dat laatste te beginnen: je hebt mondkapjes en mondkapjes. Mondkapjes is trouwens een verkeerd woord: ze moeten ook je neus bedekken. En je moet ze om je oren knopen. KNO-kapjes dus eigenlijk.

Vanuit de Stiltecoupé

Er wordt beweerd dat mondkapjes niets bijdragen aan de veigheid. Dat wordt zowel door Jaap van Dissel als door de sites Viruswaarheid en Corona-nuchterheid gezegd. Die hebben elkaar dus gevonden in het van mening zijn dat aerosolen geen gevaar vormen bij de verspreiding van een virus.

Volgens een onderzoek van het bedrijf Aersmash zou het mondkapje dat ik gebruik waarschijnlijk 95% van de virussen die ik in hoogst eigen persoon verspreid onschadelijk maken voor mijn omgeving. Dat is weer heel andere koek. Daar hoor je Jaap van Dissel en Willem Engel niet over.

Lege Intercity van Leeuwarden naar Den Haag Centraal

Is het dan vervelend, zo’n mondkapje? Het is even wennen. Maar het kapje dat ik nu in gebruik heb is naar verhouding zeer comfortabel. Ik heb er weinig last van. Dit in tegenstelling tot de wegwerpmondkapjes die je overal op straat ziet liggen. Volgens coronasceptische sites zou ik wel ernstige lichamelijke klachten en ernstige ziekten ontwikkelen door het dragen van een mondkapje, maar daar heb ik gisteren niets van gemerkt. Maar misschien heb ik een langere incubatietijd nodig.

Fries landschap vanuit de Stiltecoupé

De afspraken die ik had in Friesland werden keurig op 1½ meter afstand gehouden, hoewel enkele ouders met wie ik in gesprek was dat maar onzin vonden. Er was ook een moeder die een grote gele 1,5 meter button op haar jurk had gespeld. Zij vond de maatregel geen onzin. De beheerder kwam na elk gesprek de ruimte desinfecteren. Alleen mijn stoel niet, ik bleef op dezelfde plek zitten en besmette alleen mijzelf.

Telefonisch bewerkte foto

De trein terug liep vertraging op doordat fietsers ingewikkeld deden bij het in de trein stappen. Ja, als je allemaal met dezelfde trein wilt en je vindt het niet nodig om jezelf aan te melden, dan ontstaan er problemen. En als je dan ook nog je bepakking breeduit op de fietsen laat zitten, dan heeft de conducteur ook wel enig commentaar.

Op de terugweg daalde de zon over de Friese weilanden. Ondertussen had ik in de Stiltecoupé van de trein nog een een uur durende telefonische vergadering. Ik was de enige in de coupé, dus het stoorde niemand dat ik de stilte verstoorde.

De NS is wel duidelijk één van de bedrijven die het meeste te lijden heeft van de corona-crisis.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.