Geboorteplaats

Nu ik bijna 70 ben is het tijd om terug te blikken. Toetsvraag: "Wie werd Waar geboren en hoe werd hij door Wie genoemd?" Het draait in het leven immers allemaal om de W-vragen.

Ik ben geboren in Waardhuizen. De meeste mensen weten niet waar dat ligt. Het ligt in het Land van Heusden en Altena (‘onder Gorkum’). Het is niet zo groot: er wonen zo’n 270 mensen. Het dorp telt twee kerken. Dat is al zo sinds 1945 toen er een ruzie ontstond waarbij de ene helft van de kerk de andere helft de kerk uit joeg. Het zou andersom moeten zijn: je moet zorgen dat iedereen in de kerk welkom is. Maar kerkmensen zijn net gewone mensen.

Waardhuizen telt één straat. Die heet Waardhuizen. Het is moeilijk om hier de weg kwijt te raken. Wel staan er achter de huizen aan de straat soms weer andere huizen. Grootouders, ouders en kinderen wonen op hetzelfde erf.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is waardhuizen.jpg
Geboortehuis (?) en kerk in Waardhuizen

In welk huis ik geboren ben weet ik niet. Mijn vader was de eerste dominee van de nieuwe kerk. Eerst werd de kerk gebouwd. Dat ging voor. Tot die tijd woonden mijn ouders naar het schijnt in een soort van verbouwd kippenhok. Dat waren nog eens tijden! Ik weet dus alleen niet of de pastorie net klaar was toen ik mij aankondigde.

In mijn paspoort staat dat ik in de gemeente Almkerk geboren ben, maar die gemeente werd opgeslokt door de gemeente Woudrichem. En weer later werd de gemeente Woudrichem opgeslokt. Het is nu de gemeente Altena. Hoe moet ik nu nog weten waar ik geboren ben?

In ieder geval zie je op de foto het huis waar ik de eerste 2 jaar van mijn leven onderdak heb gevonden. Naast het huis staat de Gereformeerde Kerk, waar mijn vader dominee was. De kerk is ondertussen meerdere malen uitgebreid. Aan de kerk en de pastorie heb ik uit die tijd geen bewuste herinneringen.

Voor de kerk stonden twee bomen. Die waren naar mij en naar mijn broer genoemd. Die bomen zijn inmiddels omgezaagd. Wat dat voor symbolische betekenis heeft weet ik niet. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Geboorteplaats”

  1. Heel herkenbaar. In dat kerkje is mijn jongste broer getrouwd. Zelf kom ik er af en toe ook wel eens, maar mijn broer komt er nog vaker, want hij woont daar in de buurt. Inderdaad: ook bij zijn zoon op hetzelfde erf.

  2. De klassieke vragen zijn: wie, waar, wat, wanneer, waarom en hoe. Als je die kunt beantwoorden is vrijwel elk raadsel op te lossen.

    Jaren heb ik in de veronderstelling verkeerd dat Huppel de enige vlek met één gelijknamige straat. Bron: het grote Postcodeboek uit 1975 of zo. Nu een collecties item. Blijken er 45 jaar dato nog meer van zulke vlekjes te bestaan.

    Blijft over de vraag wat er gebeurd is met de oude kerk. Welke groep uiteindelijk het grootst is geworden of gebleven.

    Wanneer heeft de scheuring plaatsgevonden, wie waren er verantwoordelijk voor, wat de aanleiding was, waarom is er geen oplossing werd gevonden en hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen. De rest is al bekend: Waar: dhuizen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: