Complottheorie (1)

Complottheorieën zijn er altijd al geweest. Als er iets gebeurt waar we geen vat op hebben moet daar wel een complot achter zitten.

Mensen gaan dus vooral in complotten denken als ze geen grip hebben op wat er in de wereld gebeurt. Er zijn mensen die dat ook niet veel kan schelen, maar anderen willen alsnog grip op de wereld krijgen. Ze bouwen een wereld om zich heen die ze wél kunnen vatten.

Ook opvallend in complottheorieën is is dat mensen het gevaar willen duiden en zien als op hén gericht. Er is iets dat tégen hen is. Dat is vaak een grote en ongrijpbare macht. Dat leidt gemakkelijk tot een vorm van sociale interpretatie. "Elke blanke is verdacht, wie bij de overheid werkt in corrupt." 

In dat verband zijn er overeenkomsten met betrekkingsideeën bij (pre-) psychotische mensen. Als iemand aan een ander tafeltje in een restaurant een mes pakt om zijn vlees te snijden kan iemand met pre-psychotische kenmerken dat ervaren als een bewijs dat hij aangevallen zal worden. Hij betrekt het handelen van de buurman aan een ander tafeltje op zichzelf. Hij denkt niet meer na over andere verklaringen (die man wil zijn vlees snijden): er ontstaat een tunnelvisie. Er is dus maar één verklaring mogelijk.

Bekende complottheorieën zijn:

  • Er zat een heel complot achter de moord op John F. Kennedy (het bestaat niet dat één man zoiets bedenkt)
  • De Amerikaanse regering heeft zelf 9/11 in scene gezet om daarmee een reden te hebben om in te grijpen in het Midden-Oosten.
  • Paul Mc Cartney is overleden als gevolg van een aanslag. Om het inkomen van de Beatles veilig te stellen is er meteen een dubbelganger aangesteld. De huidige Paul Mc Cartney is dus Paul Mc Cartney niet. Wat zou zijn vrouw daar trouwens van vinden?
  • De maanlanding heeft nooit plaatsgevonden. De landing was in scene gezet om de Russen te imponeren.
  • Er vindt geen onderzoek naar graancirkels en vliegende schotels plaats omdat overheden niet willen dat mensen geloven in buitenaardse wezens
Een theorie die door veel mensen wordt aangehangen is die van de wereldheerschappij. Dat gaat gebeuren door een globalistische elite: een verzameling van wetenschappers, politici en superrijken. Daarover morgen meer. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

3 gedachten over “Complottheorie (1)”

  1. Ik ken ze niet, maar ik neem aan dat jij mensen hebt ontmoet die overal ten onrechte complotten zien. Dat neemt niet weg dat complotten kunnen bestaan. Zo niet, dan moet misdaad in vereniging direct uit het strafrecht geschrapt.

  2. Ik ben ook wel benieuwd hoe je het beste kun omgaan met de mensen die in onmogelijke complotten denken. Niet reageren, niet je eigen mening zeggen, proberen om een andere suggestie te geven of er met gestrekt been ingaan?

  3. Toch betekent het niet dat de complotten niet zouden kunnen bestaan, ook de hier door jou genoemde. Gezond gedrag betekent m.i. dat je je onthoudt van oordelen over de rest van de wereld, maar dat je óók het tegendeel niet met hand en tand verdedigt. Want je weet er gewoon niks van, van de drijfveren van anderen.
    Wat in het klein gebeurt (tussen kinderen in een gezin), gebeurt ook in het groot (tussen regeringen of multinationals). Ik vind dat altijd mooi om over na te denken, want de oplossingen die op klein niveau werken, werken op dezelfde manier ook in het groot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: