De Z is van Zwartsluis

Aan het eind van het Nederlandse plaatsnamenalfabet staat deze keer Zwartsluis, in de Kop van Overijssel. Zwartsluis ligt aan het Zwarte Water. 

Het Zwarte Water is een rivier van maar 19 kilometer lang. De rivier had ook het Korte Water genoemd kunnen zijn. Het Zwarte Water mondde ooit uit in de Zuiderzee, maar nu in het Zwarte Meer.

In de zomermaanden is Zwartsluis een levendige plaats, vooral vanwege de watersport. De website van de scholengemeenschap Agnieten College meldt dat er op die school van alles gebeurt. Dat men dat vermeldt wijst er op dat het ook wel eens niet zo zou kunnen zijn. Op zo’n school in een plaats met minder dan 5000 inwoners verwacht je misschien vooral rust, maar nee hoor, er gebeurt van alles op school! Misschien had de school wel het Deugnieten College moeten worden genoemd.

Zwartsluis

Aan alle kanten wordt Zwartsluis omgeven door water en dat trekt ’s zomers steeds meer muggen en toeristen aan. Ook staan er nogal wat protserige tweede huizen. Mooi en lelijk liggen ook hier dicht tegen elkaar aan.

Voor wie zich verveelt is er een sjoelvereniging, maar die is meer voor in de winter. De vier plaatselijke brievenbussen zijn zomer en winter geopend, behalve rond oud-en nieuw, want dan wil het hier nogal eens behoorlijk knallen.

Het oude deel van Zwartsluis ligt als gemoedelijk lintdorp uit te rusten langs de oude dijk. Er zijn veel overeenkomsten met IJsselmuiden en Genemuiden.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.