Chaos in de behandelkamer

Deze zomer ben ik druk bezig met het schrijven voor een casusboek over mondzorg voor en bij mensen met een verstandelijke beperking. Een stukje uit de casus waar ik vandaag mee bezig ben...

Als Hadil (met zijn moeder en Laila, een goede bekende van moeder) opgehaald wordt uit de wachtkamer springt hij direct op. Hij herkent tandarts Nora en lijkt te weten wat de bedoeling is. Maar het is allemaal ook spannend voor hem. Hij vergeet zijn moeder, rent de gang in, maakt gekke sprongen en rent bij de eerste openstaande deur de kamer in en gaat in de stoel zitten. Nora komt zo snel mogelijk achter hem aan en zegt dat we naar een andere kamer moeten. Meteen springt Hadil op, rent weer vooruit en loopt bij toeval de goede kamer binnen. Daar gaat hij meteen weer op de behandelstoel zitten.

“De benen van Hadil gaan sneller dan zijn hoofd aan kan”. Hij ziet Nora en lijkt in een flits te beseffen wat de bedoeling is. Meteen gaat hij op zoek naar een kamer. De eerste openstaande deur laat hem een stoel zien, waar hij ook meteen in duikt. Hadil gunt zichzelf geen tijd: de spanning wordt vertaald in druk gedrag. Je zou kunnen zeggen dat zijn lichaam al in de stoel zit terwijl zijn hoofd nog onderweg is.

Hadil zit nu dus in de goede behandelstoel. Maar dat is maar voor heel even. Binnen een minuut rent hij rondjes door de ruimte. Inmiddels zijn de moeder van Hadil en Laila ook binnen gekomen. Daardoor ontstaat er extra onrust. Moeder probeert Hadil te ‘vangen’ en zegt dat hij moet zitten.

Ouders reageren nogal eens vanuit schaamte: ze willen dat hun kind zich goed gedraagt en geen overlast veroorzaakt. Op zo’n moment is het goed om ouders in emotioneel opzicht wat gerust te stellen. Het komt allemaal goed, we zijn wel wat gewend. Belangrijk is dat de rust hersteld wordt. In het geval van Hadil betekent dat dat in principe zich maar één persoon het hem zou moeten ‘bemoeien’.

Op dit moment is Nora de regie in de behandelkamer kwijt. Hadil weet niet meer ‘bij wie hij hoort’. Door alle onrust wordt hij nóg onrustiger. Hij trekt een tekening van de muur en doet het licht aan-en uit. Daarop grijpt Laila in. Nu verzet Hadil zich nóg heftiger: hij gaat op de grond liggen schreeuwen.

De vraag is: hoe kunnen we deze chaos beperken? Wat zijn de ingrediënten die maken dat er weer rust komt in de behandelkamer. Dat antwoord heb ik uitgewerkt in het boek... Verschijnt in het voorjaar van 2021 bij uitgeverij Prelum. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Chaos in de behandelkamer”

 1. Net alle tekeningen hier thuis van de muur getrokken !!

  Voorjaar 2021 …..
  Zolang wachten ??

  Dat kan ik niet !!

  wachten, wachten, wachten
  Haha haha haha haha haha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.