Kenmerken van narcistisch opvoeden (7)

Narcistische mensen kunnen wel aanvoelen wat er in de ander omgaat, maar ze kunnen niet invoelen. Ze passen hun gedrag niet aan aan de behoeften van de ander.

Ook dit gedrag past weer bij dat van de peuter. De peuter is gevoelig voor de stemming van zijn moeder, maar dat betekent nog niet dat je van hem kunt verwachten dat hij zijn gedrag aanpast. Als hij ziet dat zijn moeder niet lekker in haar vel zit zal hij daardoor niet-vanwege de situatie van zijn moeder – rustig in een hoekje gaan zitten spelen.

Narcistische opvoeders houden in hun reactie onvoldoende rekening met de wensen en behoeften van het kind. Alleen de eigen wensen en behoeften van de narcistische opvoeder tellen. Als ouders die behoeften wel weten kunnen ze daar ook misbruik van maken door het kind op zijn zwakke plek te treffen.

Kinderen in deze gezinnen maken gebruik van (minstens) drie manieren om er mee om te gaan:

a) Vechten door niets meer te pikken en in de oppositie te gaan

b) Vluchten door zich te verstoppen, afwezig te zijn, te proberen om onder de radar te blijven

c) Bevriezen door een rol te gaan spelen, door verschillende persoonlijkheden aan te nemen.

Ontleend aan en geparafraseerd van: C.Preston: Ten signs of a narcistic parent, Psychology Today, 28 februari 2016

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Kenmerken van narcistisch opvoeden (7)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.