Geen noord maar zuid (5)

Ter voorbereiding op de overtocht met de Queen Jacqueline zet ik een mondkapje op. Dat is op het open dek van de ponten in Maassluis en in Rhoon op de veerpont verplicht. 

Zonder kapje kom je deze ponten niet eens op. De veerbaas in Maassluis vermeldde zelfs inspectie met boetes voor mensen die geen kapje droegen. Maar in Nieuw Beijerland mag je hoesten, niesen en proesten zonder mondkapje. Niemand draagt er verder een mondkapje. Ik ben weer eens de braafste jongen van de klas.

Queen Jacqueline in Nieuw Beijerland

Hoort dat verschil bij het regionale beleid? Ook kun je hier niet met pin betalen, terwijl dat op de andere veerponten verplicht is. De enige corona-maatregel voor de vaargasten is dat je vriendelijk wordt verzocht het geld niet tussen je tanden vast te houden voordat je het overhandigt aan de pontbaas.

Het veer tussen Nieuw Beijerland en Hekelingen behoort tot de drukste veerponten van Nederland. Elke dag vaart het veer heen-en-weer vanaf de vroege ochtend tot de late avond.

Aan de overkant van het Spui fiets je binnen twee kilometer de uitgestrekte bloemkoolwijken van Spijkenisse binnen. Maar daar heb ik vandaag geen zin in. Bloemkoolwijken zijn in heel Nederland hetzelfde. Dus sla ik linksaf, nóg verder van huis. De Schuddebeursedijk brengt mij naar de Bernisse, de vroegere scheiding tussen Voorne en Putten. Dat is een prachtig natuurgebied en de bomen bieden beschutting tegen de nu toch wel straffe westenwind. Straf vind ik niet zo erg, als het maar niet te erg straf is.

Links bij Spijkenisse de knik die mijn fietsroute maakte

Straf vind ik niet zo erg als het maar niet te erg straf is

Door het natuurgebied fiets ik naar Simonshaven. Dit kleine dorp is ontkomen aan de massale nieuwbouw van Spijkenisse. Het ademt een dorps karakter met oude huizen langs de (paar) smalle straatjes. Aan de noordzijde van het dorp bevindt zich een beeldbepalend wit kerkje dat wat hoger ligt dan het dorp zelf.

Dorpskerk van Simonshaven

Wat er daarna gebeurt is toch wel bijzonder. Zoals ik wel vaker heb geschreven ben ik eigenwijs: ik zoek zelf de weg uit. Landkaarten zijn taboe. De eerste weg gaat de verkeerde kant uit, dan zou ik alsnog in Spijkenisse uitkomen. De tweede weg leidt naar het noorden. Dat klopt beter. Maar na twee kilometer gaat de weg opeens naar het oosten, óók naar Spijkenisse. Ik heb geen zin om weer terug te fietsen. De bebouwde kom van Spijkenisse kan ik nét nog ontwijken, vlak vóór de plaats kan ik linksaf, in noordelijke richting. Vervolgens sla ik nog een keer linksaf, in westelijke richting. In de buurtschap Biert ga ik nóg een keer linksaf: ik zuidelijke richting.

Als je logisch denkt fiets ik met vier keer linksaf slaan een blokje om en kom ik in principe weer op dezelfde plek uit. Welnu, logische denkers, in een strakke polder is dat ook zo. Voorne-Putten is wat minder strak georganiseerd. Ik kom bijna op dezelfde plek weer uit: in Zuidland. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.