Kenmerken van narcistisch opvoeden (4)

Narcistische mensen vinden zichzelf heel speciaal. Dat geldt ook voor narcistische ouders. Ze kunnen ook de opvoeding die ze kun kinderen geven tot een specialisme verheffen.

Een berucht voorbeeld is het syndroom van Munchhausen by proxy, waar ik al meerdere keren over geschreven heb. Deze moeders (tot nu toe zijn er alleen moeders bekend) krijgen aandacht vanwege de ziekte van hun kind. Ze streven naar aandacht van de omgeving (artsen, verpleegkundigen, familie, buren).

De moeders kunnen symptomen ‘verzinnen’, maar ze kunnen hun kind ook daadwerkelijk ziek maken. De afgelopen decennia zijn er onthutsende voorbeelden in de publiciteit gekomen van kinderen die door deze handelwijze in levensbedreigende omstandigheden kwamen te verkeren. Het meest wrange vond ik nog dat artsen mee gingen in de pathologie van deze moeders.

Sven blijkt als peuter een hartafwijking te hebben. Hij krijgt geen operatie, want de kinderarts en de cardioloog willen zijn verdere ontwikkeling afwachten. Vanwege de kwetsbaarheid van Sven organiseert zijn moeder allerlei ondersteuning. Na een paar jaar blijkt de hartafwijking grotendeels genezen te zijn. Niettemin gaat zijn moeder door op de eenmaal ingezette koers. Sven mag zich niet inspannen, hij is grotendeels rolstoelgebonden, er wordt een aparte kamer (gelijkvloers) aan het huis aangebouwd. 

Ook in de zorg voor gehandicapten kom je narcistische ouders tegen. Ze maken hun kind extra speciaal. Zij zijn de enigen die hun kind begrijpen. Ouders kunnen vaak het beste hun kind invoelen en aanvoelen. Maar het wordt narcisme als dit vermogen breeduit geëtaleerd wordt.

Ouders kunnen zich waarmaken via hun kinderen. Je kunt het ook omdraaien: kinderen moeten de onvervulde wensen van de ouders vervullen. Kijk eens op de televisie hoe ouders in programma’s zitten te stralen vanwege de waardering die hun kind op de bühne krijgt. Natuurlijk mag je blij zijn met de prestaties van je kind, maar er zijn ouders bij wie het theater het wint van het welzijn van het kind.

Kinderen moeten de onvervulde wensen van de ouders vervullen

Met name in de sport en de showbusiness gaan ouders erg ver in het pushen van hun kind. Het kind verwordt tot een kindsterretje. Of ze dromen van een zoon of dochter op het olympische podium. Dat gaat helaas vaak ten koste van het welzijn van hun kind. De recente berichten in de media over turnsters die al in hun puberteit psychisch geknakt waren zijn daar de trieste voorbeelden van.

Ook uiterlijk vertoon kan narcistische wortels hebben. Denk maar aan de dure merkkleding die kinderen krijgen, de clubs waar ze lid van mogen worden, de mensen met wie ze om mogen gaan. “Mijn dochter komt wekelijks aan huis bij de directeur van …”

Onnodig om te zeggen dat sociale media een prachtig platform zijn om de bijzonderheden van je kind te etaleren. Of liever gezegd: om jezelf te promoten via je kind. Dát is narcisme... Het gaat niet om het kind, maar om jou...

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: