Naar de dierentuin

Mijn eerste herinnering aan de dierentuin dateert uit 1956. Toen gingen we naar de dierentuin van Bandung (op Java). Daar stond o.a. een Friese stamboekkoe als exotisch dier in de tropische hitte opgesteld. 

In 1959 gingen we naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Mijn zusje van twee jaar had geen enkele interesse in de olifanten, maar de eendjes vond ze prachtig.

In 1963 bezochten we Blijdorp in Rotterdam. Ik vond de treinreis er naar toe heel bijzonder. De dierentuin herinner ik me als een sjokkend gebeuren met voortdurende vertraging vanwege de drukte. Ik hield meer van de ruimte.

Eend onder water

En nu ben ik weer een keer in Blijdorp geweest. De kleinkinderen hebben een abonnement op die dierentuin en ze namen opa en oma mee als introducé. Ik was bang dat het er druk zou zijn, maar dat viel erg mee. Corona heeft ook zijn voordelen, zoals het voordeel van een tijdslot, waardoor de drukte gespreid wordt. Er waren vooral veel opa’s en oma’s met kleinkinderen.

De familie bekijkt de vissen

Vooraf had ik aan de kleinkinderen gevraagd welke dieren ze wilden zien. Het leek me overzichtelijk: iedereen zijn eigen lievelingsdier. Zo’n dierentuin is toch te groot om alles goed te bekijken. Ik had me opgegeven voor het bekijken van de treinen (er lopen twee spoorlijnen via viaducten over Blijdorp). Maar daarvoor kwam je volgens de kleinkinderen niet in de dierentuin. Dus zette ik de stokstaartjes op mijn lijst.

Prairiehond eet paprika

Al in het begin van de route weken we af van ons oorspronkelijke plan. Het was drukkend warm. Dus gingen we naar het Oceanium. Dat is helemaal overdekt en lekker koel. En er bleek zóveel te zien dat je er ook wel een hele dag kon verblijven. Ik vond het boeiend om eenden onder water te zien voortbewegen: die poten lijken wel schepraderen van een raderboot.

De leeuwen en de tijgers hadden het voornamelijk erg warm. Net zoals familielid en huiskater Ringo lagen ze languit zich vooral niet teveel op te winden.

De stokstaartjes hebben we niet gezien. Maar familieleden van de stokstaartjes, hebben we van nabij kunnen bewonderen. Het waren de prairiehonden. Ze houden de boel goed in de gaten en houden erg van paprika. Ze lijken wel wat op Tineke.

De treinen naar Amsterdam (over de HSL) en een treinen naar Gouda reden netjes volgens dienstregeling boven de dierentuin. De ooievaar die jaarlijks zijn nest bouwt in een portaal hield de zaak goed in de gaten.

Ooievaarsnest op een portaal van de bovenleiding

Na twee uur dieren kijken wilden de kinderen graag naar een topattractie van Blijdorp: de speeltuin. Helaas mocht ik niet op de schommel. Vanwege corona was de speeltuin alleen bestemd voor kinderen tot maximaal 12 jaar.

Ik vond de dierentuin veel prettiger dan ik in mijn geheugen had opgeslagen. Blijdorp is een groene oase in de grote stad. Hoe de dieren een dierentuin ervaren: dat weet ik niet. In ieder geval hebben de dieren meer ruimte dan ik had verwacht.

Na afloop van het bezoek namen we weer bus 40 naar Delft. Boven de 12 jaar waren mondkapjes verplicht. Kleinzoon J had braaf zijn mondkapje op, de kleindochters mochten nog zonder...

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: